Heb je geen groene vingers? Ga voor meerjarige planten, zaai ze maar één keer en ze gaan meerdere jaren mee

door Natasja

07 Juli 2022

Heb je geen groene vingers? Ga voor meerjarige planten, zaai ze maar één keer en ze gaan meerdere jaren mee
Advertisement

Ze zijn uitstekend om mee te koken, hebben ontelbare heilzame eigenschappen, en na het planten blijven ze meer dan twee jaar goed. Het zijn meerjarige planten, waarvan de levenscyclus niet eindigt met de winter zoals bij eenjarige planten, maar in het voorjaar wordt hervat. Tijdens de winter rusten ze, maar sterven niet.

Ze zijn geurig, lekker en hebben de neiging rustiek te zijn, en zijn daarom gemakkelijk te kweken, zowel in de volle grond als in potten, zonder dat ze veel verzorging nodig hebben. Er zijn ontelbare soorten, maar de soorten die we hebben geselecteerd zijn meestal eetbaar, ideaal om smaak te geven aan voor- en hoofdgerechten of om uitstekende drankjes mee te maken. Van lavendel tot tijm, van rozemarijn tot munt, deze vaste planten geven je veel voldoening zonder al te veel moeite.

Advertisement

Munt

Munt

Pixabay

Munt is een kruidachtige meerjarige plant waarvan er vele soorten bestaan. Het meest gebruikt in de keuken, bij de bereiding van likeuren, cocktails, siropen maar ook voor het op smaak brengen van eerste en tweede gangen, is pepermunt. Gemakkelijk te kweken, behoeft geen speciale zorg en heeft zelfs de neiging snel uit te groeien, zelfs als je hem in potten plant.

Advertisement

Roomse kamille

Roomse kamille

PxHere

Roomse kamille is een meerjarige plant die gemakkelijk te kweken is, zelfs op gronden die niet bijzonder vruchtbaar zijn - sterker nog, die zijn favoriet. Hij heeft niet veel water nodig omdat hij niet van waterretentie houdt. Uitstekend voor de bereiding van kruidenthee.

Bieslook

Bieslook

Pixabay

Bieslook is een meerjarige kruidachtige plant die niet alleen waardevol is in de keuken, maar ook zeer decoratief. Hij geeft de voorkeur aan vruchtbare grond en volle zon. Zodra het winterseizoen voorbij is, begint hij weer te groeien van de lente tot oktober. Je kunt de fijngehakte bladeren gebruiken om verschillende gerechten op smaak te brengen door ze met een schaar aan de basis af te knippen.

Salie

Salie

Pixabay

Salie is een meerjarige plant die uitstekend is in de keuken en rijk is aan heilzame eigenschappen. Hij kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt, zolang hij maar in de zon of hooguit in de halfschaduw staat. Goed water geven bij het planten, maar daarna niet te veel, want hij houdt niet van waterretentie. Als plant gaat hij verscheidene jaren mee.

Tijm

Tijm

Pixabay

Tijm is een meerjarige heester die maar weinig verzorging nodig heeft om goed te groeien. Hij kan zelfs in zeer droge grond gemakkelijk overleven. Gemakkelijk te kweken, uitstekend in de keuken. Knip de takjes met een schone schaar en maak zuivere sneden.

Advertisement

Citroenmelisse

Citroenmelisse

Pixabay

Citroenmelisse is een wilde aromatische plant, behorend tot de Lamiaceae-familie, en is een kruidachtige meerderjarige plant. De bladeren, stengels en bloemen worden gebruikt en zijn uitstekend geschikt voor de bereiding van kruidenthee, maar ook voor het op smaak brengen van diverse gerechten. Hij is gemakkelijk te kweken, zolang hij niet in de volle zon staat, want hij geeft de voorkeur aan een koel klimaat. De bladeren kunnen worden geoogst zodra de plant begint te groeien.

Rozemarijn

Rozemarijn

Pixabay

Rozemarijn, een meerjarige aromatische plant, behoort tot de Lamiaceae-familie en is typisch voor het Middellandse-Zeegebied. Hij stelt geen speciale eisen, maar houdt niet van de kou, dus als hij wordt gekweekt in gebieden met koude temperaturen, moet hij worden geplant op zonnige, beschutte plaatsen.

Advertisement

Lavendel

Lavendel

Pixabay

Dit is een andere aromatische meerjarige plant die wordt gekenmerkt door zijn prachtige paarse bloemen. Lavendel is niet moeilijk te kweken, maar moet in de volle zon worden geplant en als je het in een pot wilt planten, vergeet dan niet om het elk voorjaar in een grotere pot te verpotten. De grond moet goed gedraineerd zijn. Het is het beste te oogsten nadat de bloemknoppen zijn gevormd, maar voordat de bloemen volledig opengaan.

Klaar om balkons en tuinen te vullen met deze mooie, smaakvolle en geurige planten?

Advertisement