Zelfklevende etiketten verwijderen: drie methoden om te proberen, uitgelegd op TikTok

door Natasja

23 Juni 2022

Zelfklevende etiketten verwijderen: drie methoden om te proberen, uitgelegd op TikTok
Advertisement

Zelfklevende etiketten die niet gemakkelijk loskomen van blikjes, glazen flessen of plastic verpakkingen en vele andere soortgelijke voorwerpen: we hebben vaak te maken met dit kleine huishoudelijke probleem. In de meeste gevallen is het voldoende de etiketten enkele uren te laten weken en ze er dan af te schrapen, maar dit werkt niet altijd. Als de etiketten van plastic zijn, als je geen tijd hebt, als er lijmresten achterblijven of als de te reinigen voorwerpen te groot zijn om in een teil te worden gedompeld, wat dan te doen?

Er zijn verschillende methoden die van pas kunnen komen, en sommige worden ook geïllustreerd in enkele TikTok video's.

Advertisement

Water, bicarbonaat en olie

Water, bicarbonaat en olie

Video tutorial via @newlifestyle/TikTok

De eerste methode, die we ook in @newlifestyle's TikTok (https://www.tiktok.com/@newlifestyle/video/6922173698283670790) zien, is de meest voorkomende: de vrouw zegt dat wanneer ze etiketten van potten moet verwijderen, ze deze 's morgens gewoon in de spoelbak laat weken, ervoor zorgt dat de pot onder water blijft, dan het huis verlaat om te gaan werken, en vele uren later, wanneer ze terugkomt, het etiket er gewoon af krabt met haar vingernagel.

Deze methode laat echter soms resten achter, in welk geval ze een pasta van drie delen baking soda en een deel olijfolie (maar andere plantaardige oliën werken ook) klaarhoudt, die ze op het glas wrijft tot alle lijmsporen zijn verwijderd.

De methode werkt met papieren etiketten en op oppervlakken die niet het risico lopen bekrast te worden door het baking soda, dat licht schurend is.

Advertisement

Warm water, baking soda en afwasmiddel

Warm water, baking soda en afwasmiddel

Video tutorial via @tishmal/TikTok

Een andere uitstekend middel voor glas is die van @tishmal (https://www.tiktok.com/@tishmal/video/7062172755449498926).

    1. Kook wat water
    2. Giet het in het potje of flesje totdat het minstens tot waar het etiket zit gevuld is (zodat de lijm een beetje smelt)
    3. Kort daarna verwijder je het etiket met je vingers
    4. Giet in een kom een of twee eetlepels baking soda, een paar druppels afwasmiddel en meng het
    5. Gebruik deze crème op de gehele zone waar lijmresten zijn achtergebleven en spoel het vervolgens af

Een priem

Een priem

@tidycademypro/TikTok

Maar wat te doen als het oppervlak dat van het etiket moet worden ontdaan van plastic is of van materialen die met baking soda dof dreigen te worden? Sommige mensen gebruiken alleen olie, anderen verhitten het etiket met een föhn tot het volledig kan worden verwijderd. Maar zelfs in het laatste geval blijft er soms wat lijm op zitten.

@tidycademypro (https://www.tiktok.com/@tidycademypro/video/7071318821352525099) laat zien dat in zo'n geval een uitstekend hulpmiddel een gebogen priem is (zoals die voor Cricut), waarmee je de resterende lijm voorzichtig kunt verwijderen (zonder te krassen).

En welke methode verkies jij om zelfklevende etiketten te verwijderen?

Advertisement