Grind, stenen en steenslag: maak er het hoogtepunt van je tuin van met elegante ontwerpoplossingen

door Natasja

29 Juni 2022

Grind, stenen en steenslag: maak er het hoogtepunt van je tuin van met elegante ontwerpoplossingen
Advertisement

Ooit werden in veel tuinen zones bekleed met grind en steenslag van diverse soorten: het waren handige oplossingen, elegante alternatieven voor de eenvoudige opgeklopte aarde en minder duur dan straatstenen. En ook nu nog, net als toen, verlenen ze een onbetwistbare klassieke charme. Maar dat is nog niet alles: wanneer stenen met minder traditionele vormen of kleuren worden gebruikt, vooral in combinatie met eigentijdse ontwerpoplossingen, krijgen ze een werkelijk onweerstaanbaar modern en geraffineerd karakter.

Verschillende soorten stenen en kiezels kunnen worden gebruikt voor borders, om delen van de tuin af te bakenen die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt of ook gewoon voor zuiver decoratieve doeleinden. Bekijk de onderstaande voorbeelden om te ontdekken hoe je grind en kiezels in jouw tuin kunt integreren.

Advertisement

Grijze, ronde kiezels, rivierkiezels, voor een border die het gazon en de omheining afscheidt: het is een manier om te versieren, door een strook contrasterende kleur toe te voegen die het landschap verrijkt. Maar het is ook handig om niet op het gazon te stappen als je de zode niet wilt beschadigen, en om niet vlak langs de omheining te hoeven komen bij het maaien van het gras.

Advertisement

Hetzelfde kan ook van pas komen in de ruimte tussen bloemperken en gazons, of paden. Het is een extra detail dat de aanblik van de hele tuin afmaakt.

Het is ook mogelijk om steenslag van verschillende soorten als mulch te gebruiken. In bloemperken met enkele vetplanten en misschien stenen keien zijn ze een zeer elegante oplossing om een fascinerend kleurcontrast te creëren.

Je kunt ook stenen van verschillende soorten en vooral van verschillende grootte combineren, en zo spelen met de vormen als een natuurlijk mozaïek.

Het gebruik ervan als bodembedekker rond vetplanten is de meest geschikte keuze voor bloemperken die ruimten met een houten of betonnen vloer opfleuren, d.w.z. die met een meer eigentijdse vormgeving.

Advertisement

Grind is dus altijd een goede keuze voor paden die door het groen lopen, eventueel afgewisseld met platen waarop je makkelijker kan lopen. Het ziet er natuurlijker uit en past beter bij de omringende gazons dan asfalt- of betonstroken.

En ook wanneer grotere oppervlakten worden bestreken, kunnen altijd Japanse treden van alle vormen en materialen worden gebruikt om te voorkomen dat op grind moet worden gelopen.

Advertisement

Ze geven ook een ongelooflijk effect met stenen die allemaal even groot lijken, ook homogeen qua kleur: perfect in de hierboven aangegeven contexten, die met vetplanten, in het teken van xeriscaping.

Niets belet echter om dit type mulch ook in bloembedden te gebruiken: het is zeer decoratief, en werkt altijd om het vocht langer in de bodem vast te houden.

Advertisement

Witte stenen behoren tot de meest populaire in moderne tuinontwerpen.

Heb jij grind of stenen gebruikt in de tuin?

Advertisement