Gebruik salie om een geurige spray voor het hele huis te maken

door Natasja

27 Juni 2022

Gebruik salie om een geurige spray voor het hele huis te maken
Advertisement

Salie wordt niet alleen gebruikt in de keuken, waar het gerechten verrijkt met een onmiskenbare geur, maar wordt ook in verband gebracht met een aantal rituelen die bedoeld zijn om ontspanning te bevorderen. Kleine bosjes van dit aromatische kruid, dat over de hele wereld verspreid is, worden verbrand om de ontspannende krachten ervan te benutten; maar het oude middel om bosjes bladeren op natuurlijke wijze ondersteboven te laten drogen, opgehangen in verschillende delen van het huis, werkt ook.

Het wordt ook toegevoegd aan zelfgemaakte potpourri, verkruimeld gebruikt in zakjes om laden en kasten te parfumeren en nog veel meer. En je kunt de geur zelfs gebruiken om een reinigingsspray voor in huis te bereiden, voor gebruik op verschillende oppervlakken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het recept van vandaag is er een op basis van azijn, een ingrediënt dat het een perfect middel maakt voor het ontvetten van oppervlakken, maar dat - net als alle DIY producten op basis van witte azijn - niet mag worden gebruikt op stenen oppervlakken (vooral marmer en graniet) of hout, of in ieder geval met mate.

Wat je nodig hebt:

  • Tafelazijn
  • Saliebladeren
  • Glazen pot met deksel
  • Spuitfles

De hoeveelheden zijn afhankelijk van de verpakking en van de hoeveelheid product die je wilt bereiden en vervolgens hoofdzakelijk wilt gebruiken. Begin dus met kleine hoeveelheden (bijvoorbeeld zelfs 250 ml azijn en 10 of 15 salieblaadjes) om te zien of het huismiddeltje je bevalt.

De procedure is echt heel eenvoudig:

    1. Doe de (gedroogde) salieblaadjes in de pot
    2. Giet de azijn zonder de pot helemaal te vullen, iets meer dan 3/4 van de pot
    3. Sluit de pot goed af en schud een beetje
    4. Zet het minstens 7 dagen, of zelfs 14, op een zonnige plek en je zult zien dat het van kleur verandert (het zal een grasachtige tint krijgen)
    5. Bij gebruik van dit aftreksel (dat een sterke geur zal hebben) verdun het in water in een verhouding van 1:4. Dus voor 100 ml azijninfusie moet je 400 ml water gebruiken. Vul een spuitfles op deze manier.
    6. Je kunt de gewenste geur benadrukken met essentiële olie van salie.

Dit proces is ook geschikt voor andere geuren: je kunt lavendel toevoegen aan salie. Of je kunt tijm en citroenschil gebruiken, of kaneel en sinaasappelschil!

Je kunt ook een paar druppels vloeibaar afwasmiddel of vloeibare Marseillezeep toevoegen voor een nog ontvettender middel.

Heb je wel eens een soortgelijk middel bereid?

Advertisement