Wat kun je doen met het water dat overblijft van de droger?

door Natasja

20 September 2022

Wat kun je doen met het water dat overblijft van de droger?
Advertisement

Voor veel mensen is de wasdroger een onmisbaar apparaat in huis, waarmee ze de tijd die ze aan wasgoed besteden kunnen halveren, zonder uren en dagen te hoeven wachten tot de verschillende kledingstukken aan de lucht gedroogd zijn op de droogrekken en de vochtigheid in de kamers die daar vaak op volgt. Om nog maar te zwijgen van alle ruimte die de droogrekken stelen zolang ze open moeten blijven. Het bevrijd je ook van het gedoe om naar buiten te moeten rennen en alles van balkons, terrassen en de tuin te verzamelen wanneer het dreigt te regenen.

De droger ontdoet alle textiel van water, dat weten we, en kanaliseert het elders. In feite wordt dat water altijd weggegooid. Toch is het schoon, want het komt van stoffen die al gewassen zijn. Dus waarom het niet op een nuttige manier recyclen?

Advertisement
nicblair/Rreddit

nicblair/Rreddit

Er zijn verschillende manieren om water uit de wasdroger te gebruiken, dat gemakkelijk kan worden opgevangen door een slang met een emmer of teil in de buurt te plaatsen. Een nuttige tip, voordat je het water op de verschillende hieronder genoemde manieren gebruikt: controleer of er geen stofvezels of pluisjes in zitten. Neem vervolgens een fijnmazig vergiet om het te zeven en het water zoveel mogelijk schoon te maken.

  1. Strijkijzer: je kunt water voor de boiler gebruiken, eventueel afgewisseld met gedemineraliseerd of gedestilleerd water, om de vorming van kalkaanslag te voorkomen of in ieder geval uit te stellen.
  2. Schoonmaken van vloeren en diverse oppervlakken: als je vloeren moet wassen zonder warm water te gebruiken, kun je het water van de droger gemakkelijk in de emmer gieten. Maar zelfs voor DIY sprays is het handig dit water te gebruiken. Als je het echt vrij van pluisjes en stofvezels vindt, kun je het ook gebruiken voor het schoonmaken van ramen.
  3. Voor handwas: als je iets moet wassen, of uitspoelen, waarom gebruik je dan niet water dat je al hebt verzameld, in plaats van meer te verbruiken?
  4. Voorbehandeling van de was: als je kleren moet laten weken als ze zeer vuil zijn, gebruik dan geen nieuw water. Dat van de droger is perfect!
  5. Doortrekken: elke keer als we doortrekken, verbruiken we veel water. Te lang wachten met doorspoelen heeft daarentegen ongewenste hygiënische gevolgen. Waarom vul je het reservoir niet af en toe met spoelwater?
  6. Voorwerpen in het algemeen afspoelen, misschien kwasten, sponzen en dergelijke. Maar ook keukengerei!

Sommige mensen gebruiken dit water ook om planten water te geven, maar aangezien het nog sporen van kleine synthetische vezels kan bevatten, is het misschien niet zo geschikt om het op deze manier te gebruiken.

Heb je wel eens drogerwater gerecycleerd?

Advertisement