Rozen kweken in potten: ontdek hoe je van sensationele struiken kunt genieten

door Natasja

28 Juni 2022

Rozen kweken in potten: ontdek hoe je van sensationele struiken kunt genieten
Advertisement

Op enkele uitzonderingen na, die betrekking hebben op planten die werkelijk imposante afmetingen bereiken, kunnen de meeste rozen ook in potten worden gekweekt, en dat maakt het mogelijk te genieten van wat wordt beschouwd als de "koninginnen der bloemen" op plaatsen waar dat anders niet mogelijk zou zijn. Als je toevallig geen tuin hebt maar alleen een balkon, of je tuin is te smal om zelfs maar plaats te bieden aan een bed van rozenplanten, of de grond is totaal ongeschikt voor deze planten om te groeien (of zelfs te overleven), dan is de pot de beste optie.

Zoals altijd, wanneer een plant in plantenbakken wordt gekweekt, d.w.z. zonder alle vrijheid die volle grond biedt, zullen er een aantal voorzorgsmaatregelen worden toegepast, maar maak je geen zorgen, die zijn makkelijk te volgen. En bedenk ook dat je op deze manier, mocht je verhuizen, je planten met je mee kunt nemen!

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Waar moet je op letten?

  • Kies de juiste rozen: zoals gezegd zijn niet alle rozen geschikt. Vermijd daarom klimrozen of ramblerrozen, die zouden in alle richtingen groeien. Sommige zouden ook te krap zijn in een vaas. Grandiflora's hebben ook de neiging erg hoog te worden en zijn daarom niet geschikt voor potten, tenzij deze echt groot zijn. Geef daarom de voorkeur aan bodembedekkende rozen, miniatuurrozen, patiorozen, polyanthusrozen. Er zijn ook enkele geschikte Engelse rozen met ongelooflijke bloemen en geuren.
  • De grootte van de pot: win altijd van tevoren informatie in over de soort roos die je precies wilt kopen, zodat je kunt nagaan hoe groot de roos zal worden als hij volwassen is. Miniatuurrozen hebben bijvoorbeeld kleinere potten nodig dan Engelse. Engelse rozen worden meestal een meter of anderhalve meter hoog (sommige zelfs meer, en worden best vermeden in potten), dus een goede potmaat is er een van minstens 25 liter, en sommige kwekers (zoals David Austin) raden zelfs een potmaat van 60 liter aan voor dit type! Als de roos kleiner is, zijn zelfs potten van 15 liter goed. Bedenk echter wel dat hoe kleiner de pot is, hoe sneller de roos het water en de voedingsstoffen opneemt die nodig zijn voor de groei, waardoor je de roos veel vaker in de gaten moet houden.
  • Een andere belangrijke factor bij potten is dat ze een zeer goede drainage moeten hebben, omdat water de neiging heeft te stagneren in houders van welke soort dan ook en zo wortelrot en ziekten kan veroorzaken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Water geven: ook kleinere potten moeten tijdens droge perioden in de zomer soms dagelijks worden bewaterd.
  • Wanneer te planten: van oktober of november tot april en mei is prima, met uitzondering van zeer koude perioden (wanneer de grond hard wordt) en extreem warme perioden (wanneer het "trauma" van het verplanten zou worden verergerd door de temperatuur en de droogte).
  • Blootstelling: rozen houden van de zon, maar rozen in pot - die gevoeliger zijn voor hoge temperaturen, waardoor de grond sneller uitdroogt - geven soms de voorkeur aan wat bescherming tegen de heetste zonnestralen midden op de dag, vooral in de zomer.

Hoe ze in potten te planten

    1. Leg wat geëxpandeerde klei of zelfs kiezels op de bodem voor een goede drainage. Je hebt een dikte van twee of drie vingers nodig.
    2. Zet de roos met de houder waarin je hem kocht in de pot waarin hij komt te staan om te zien hoeveel aarde je op de bodem moet doen om hem goed te laten uitkomen.
    3. Begin met het vullen met potgrond (universeel, goede kwaliteit)
    4. Plaats de roos erin (uit de pot waarin je hem kocht)
    5. Als je de ruimte aan de zijkanten van de grond moet opvullen, gebruik dan compost gemengd met de grond
    6. Druk de grond rond de hals niet aan, maar geef water zodat het water de grond op natuurlijke wijze verdicht
    7. Voeg meer potgrond toe tot bijna aan de rand van de pot (laat slechts enkele centimeters leeg) en geef opnieuw water. Zorg ervoor dat het water goed wegloopt van de bodem
    8. Plaats in de zomer een schotel om de plant te helpen tegen de hoge temperaturen, maar verwijder die zodra je merkt dat de grond na elke keer water geven lang nat blijft.

Veel plezier met tuinieren!

Advertisement