Maakt de verbrande onderkant van de strijkijzer vlekken op je kleren? Met deze eenvoudige en effectieve remedie zal hij weer als nieuw zijn

door Natasja

21 Juni 2022

Maakt de verbrande onderkant van de strijkijzer vlekken op je kleren? Met deze eenvoudige en effectieve remedie zal hij weer als nieuw zijn
Advertisement

Heb je wel eens een t-shirt, jurk of blouse gestreken en er onverwacht vlekken op gevonden? In sommige gevallen kan dit te wijten zijn aan donkere vlekken op de zool. Dit zijn vlekken die te wijten zijn aan verschillende oorzaken zoals stofophoping of synthetische resten.

Om dit te voorkomen moet je het strijkijzer onmiddellijk na elk gebruik schoonmaken, maar maak je geen zorgen als de schade al is aangericht, dan kun je dit verhelpen dankzij een eenvoudige maar doeltreffende truc met paracetamoltabletten. Als je ons advies stap voor stap opvolgt, is het strijkijzer in een paar stappen weer zo goed als nieuw en kun je hem weer normaal gebruiken zonder bang te hoeven zijn dat je kleding beschadigt.

Advertisement
Michael Slaten via Wikimedia Commons

Michael Slaten via Wikimedia Commons

Voordat je overgaat tot het eigenlijke schoonmaken van de verbrande ijzeren plaat, pak een pincet en ten minste één paracetamoltablet. Als de zool bijzonder zwartgeblakerd is, kun je het beste ten minste 2 tabletten bij de hand houden, die kunnen van pas komen. Je kunt ook oude tabletten voor dit doel gebruiken.

Verwarm nu het strijkijzer door de thermostaat op de hoogste temperatuur te zetten. Je hoeft niet lang te wachten, het duurt meestal maar 2-3 minuten voordat de zool goed is opgewarmd. Sla deze stap niet over, want hij is van cruciaal belang voor het slagen van deze schoonmaaktruc. 

Advertisement
Mx. Granger via Wikimedia Commons

Mx. Granger via Wikimedia Commons

Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, pak je met het pincet het paracetamoltablet en wrijf je het goed over het gehele verschroeide gedeelte van de verwarmingsplaat totdat al het zwartgeblakerde gedeelte is verwijderd.

Het kan wat tijd en geduld vergen, vooral als de plaat erg zwart is. Gebruik in dat geval een tweede paracetamol tablet en wrijf hiermee over de plaat op precies dezelfde manier als met het eerste tablet, totdat de donkere plek volledig is verwijderd. Als je er zelfs met het tweede tablet niet in slaagt de vlek te verwijderen, kan de plaat te erg beschadigd zijn en dus nu onbruikbaar. Het is waarschijnlijk tijd om hem te vervangen.

Anders kun je, terwijl de ijzeren zool nog heet is, deze met behulp van een doek goed schoonmaken en ervoor zorgen dat je je niet brandt. Eindelijk is je strijkijzer vlekvrij en klaar om opnieuw te worden gebruikt.

Je hoeft deze methode alleen maar stap voor stap uit te proberen en zelf te zien hoe effectief hij is.

Advertisement