Maïszetmeel voor huishoudelijke reiniging: je kunt het op heel veel manieren gebruiken

door Natasja

02 Juli 2022

Maïszetmeel voor huishoudelijke reiniging: je kunt het op heel veel manieren gebruiken
Advertisement

Er zijn talloze verschillende producten om elk oppervlak of materiaal in huis schoon te maken, en ieder heeft zijn of haar eigen vertrouwde producten, die nooit in huis ontbreken. Hoe meer verschillende schoonmaakmiddelen je gebruikt, hoe meer flessen de kasten zullen vullen, en het valt niet te ontkennen dat het steeds aanvullen van de voorraad een aanzienlijke kostenpost inhoudt.

Hoe werd het vroeger gedaan, voordat er zoveel specifieke schoonmaakmiddelen waren? En hoe doe je dat als je favoriete product op is of als je op zoek bent naar een goedkoper alternatief? Dan kan je veelgebruikte ingrediënten gebruiken: niet alleen baking soda en azijn, maar ook een andere hoofdrolspeler uit de voorraadkasten kan van pas komen. Dit is maïszetmeel.

Advertisement
Creativo

Creativo

Dat fijne poeder dat sauzen indikt en bij vele andere bereidingen in de keuken wordt gebruikt, kan in feite van pas komen voor:

  • Zilver poetsen: meng twee eetlepels maïszetmeel met 4 eetlepels water en maak een pasta die je met een zachte doek op het zilver wrijft. Daarna afspoelen en onmiddellijk afdrogen. Probeer het middel altijd uit op een onopvallende plaats op het voorwerp om te zien of het resultaat je bevalt.
  • Verwijder geuren uit tapijten en vloerbedekking: net als baking soda kun je deze voorwerpen met maïszetmeel bestrooien, laten inwerken en vervolgens alles opzuigen.
  • Knuffels schoonmaken: doe de knuffels in een luchtdichte zak, doe er wat maïszetmeel in, sluit goed af en schud de zak. Laat het vijf minuten zitten voordat je de knuffels eruit haalt, schudt ze uit en kam ze om al het stof te verwijderen. Maak ze niet nat!
  • Pannen, keramiek: meng een deel water en twee delen maïszetmeel tot een dikke pasta waarmee je kookpannen en steellpannen (die niet in een erbarmelijke staat verkeren), maar ook keramische oppervlakken in de badkamer en zelfs kookoppervlakken in de keuken kunt reinigen en oppoetsen.
  • Vettige vlekken op stoffen: net als talkpoeder kun je het gebruiken om vettige vlekken te absorberen. Doe het er gewoon op, laat het absorberen en zoveel mogelijk vuil van de stof "afhalen", en borstel vervolgens alle resten eraf. Het zal gemakkelijker zijn om de resten te verwijderen met een wasbeurt.
  • Stinkende schoenen: dit is een van de poeders die onaangename geuren in schoenen asorberen. Doe het in een gaaszakje of giet het direct in de schoen, en schud het er de volgende ochtend uit.

Heb je wel eens maïszetmeel op deze manieren gebruikt?

Advertisement