Werken planten echt als muggen- en insectenwerende middelen? Nuttige alternatieve methoden

door Natasja

05 Juli 2022

Werken planten echt als muggen- en insectenwerende middelen? Nuttige alternatieve methoden
Advertisement

Er zijn planten die altijd zijn beschouwd als een uitstekende eerste verdedigingslinie tegen muggen of andere hinderlijke insecten in de tuin en vervolgens in huis. Zo zijn bepaalde geraniums, vooral die welke een citrusgeur verspreiden, en nog meer de citronella (Cymbopogon citratus) erg populair voor veel mensen telkens wanneer men in het late voorjaar met deze vervelende dieren te maken krijgt.

Daar zit een kern van waarheid in: uit planten waarvan de afwerende eigenschappen worden geprezen, worden etherische oliën gewonnen die inderdaad in staat zijn muggen op afstand te houden. De beste DIY manier om hun gewenste eigenschappen te benutten is dus de bladeren, ook versnipperd, te gebruiken in huishoudelijke producten. Sommige kunnen ook zonder probleem op de huid worden gewreven - maar zorg er altijd voor dat je weet welke het veiligst zijn en of ze je geen allergieën bezorgen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Dus als je niet kunt hopen dat planten je verdedigen, wat kun je dan doen? Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen en middelen die kunnen helpen:

    1. Om te voorkomen dat ze het huis binnendringen, is het vanzelfsprekend, maar goed om de staat van elk muggennet te controleren: ze sluipen zelfs door kleine spleten naar binnen.
    2. Als je hoog gras in de tuin hebt in de buurt van het huis, maai het dan (maar niet te laag, want dat veroorzaakt andere schade)
    3. Ruim zoveel mogelijk afval rond het huis op, ook in de tuin.
    4. Zorg er ook voor dat er geen stagnatie van water optreedt in regenwaterafvoersystemen.
    5. Als je een kom water voor de honden of vogelbaden hebt, ververs het water dan vaak.
    6. In ieder geval moet elke plaats waar zich meer dan 7 dagen water ophoopt, worden leeggemaakt, vooral als er ook bladeren en organisch materiaal in rotten.

Waar water niet kan worden afgevoerd of ververst, moet worden nagegaan of het een plaats is waar je professionele insecticiden kunt gebruiken. Let op eventuele contra-indicaties, ze zijn soms schadelijk voor andere diersoorten en mogen in geen geval worden gebruikt op plaatsen waar kinderen of huisdieren bij kunnen. Het is beter om te kiezen voor larviciden, die minder impact hebben op het milieu en veiliger zijn voor andere dieren.

Neem vervolgens je toevlucht tot vallen en muggennetten om te proberen de ontspanningszones waar je meer tijd wilt doorbrengen, te beschermen.

Wat zijn jouw favoriete methodes tegen muggen?

Advertisement