Heb je wel eens gehoord van strippen van de was? Ontdek hoe je al het vuil uit je kleren kan halen

door Natasja

16 Juni 2022

Heb je wel eens gehoord van strippen van de was? Ontdek hoe je al het vuil uit je kleren kan halen
Advertisement

De zogenaamde 'laundry stripping' is een rage op TikTok, een hack waarbij de was ècht goed schoon wordt, wat haast niet te geloven is. Het wordt meestal gedaan met huishoudlinnen of werkkleding die aardig vaak zijn gebruikt, en elke keer tonen de video's het water waarin de verschillende voorwerpen na urenlange behandeling zijn gedrenkt, en het is altijd letterlijk zeer smerig.

Het proces is vrij agressief, dus probeer het niet op delicate kledingstukken. In ieder geval moet het worden beschouwd als een soort intensieve voorwas, alvorens verder te gaan met een cyclus in de wasmachine - die echter veel delicater kan zijn dan gewoonlijk, omdat alleen de resten van de eerder gebruikte middelen moeten worden verwijderd.

via @kranbuhl_13/TikTok

Advertisement
@kranbuhl_13/TikTok

@kranbuhl_13/TikTok

In de video https://www.tiktok.com/@kranbuhl_13/video/6984970310336515334, deed de vrouw dit  laundry stripping met de werkkleren van de jongen, die technisch onderhoud als werk doet.

De TikTok in kwestie toont je een routine die vergelijkbaar is met die in soortgelijke video's:

    1. Je vult de badkuip met warm water (je kunt ook hele grote teilen proberen)
    2. Je giet de wasmiddelen erin: in dit geval gebruikt de vrouw in de eerste van twee "strippen"-rondes twee capsules wasmiddel (van het type met één dosis) en een paar schepjes vlekkenverwijderaar in poedervorm met actieve zuurstof.
    3. Meng met een stok
    4. Laat de kleren weken, en roer ze nogmaals met een stok om het water en zeep goed te laten dringen.
    5. Nu is het een kwestie van wachten. Sommige mensen wachten maar een paar uur, anderen de hele nacht. Het water wordt meestal al na een paar minuten bruin. Aan het eind zie je meestal een hoop donkere resten op de bodem van de badkuip.

In dit geval werden dezelfde kleren ook een tweede maal geweekt met borax en een andere vlekkenverwijderaar met actieve zuurstof. Het kan overbodig zijn een tweede ronde te doen, aangezien de kledingstukken toch al in de wasmachine gaan.

Bovendien is het over het algemeen beter iets minder middel te gebruiken en de kledingstukken langer te laten weken: door te veel wasmiddel te gebruiken verzadigen de vezels van de stoffen toch al, die dan met heel weinig wasmiddel moeten worden gewassen (volgens velen zelfs beter met een beetje azijn), en dat is zeker niet milieuvriendelijk.

Heb je het al eens geprobeerd?

Advertisement