Heb je vogelnesten in de tuin? 5 tips om ze te beschermen tegen katten en andere dieren

door Natasja

19 Juli 2022

Heb je vogelnesten in de tuin? 5 tips om ze te beschermen tegen katten en andere dieren
Advertisement

Mussen, merels, roodborstjes - er zijn veel vogelsoorten die graag in tuinen nestelen, vooral als die gevarieerd zijn, d.w.z. vol met bomen, struiken en bloemen van verschillende soorten. Ze worden vaak aangetrokken door zaden en smakelijke vruchten, maar ook door de aanwezigheid van mogelijke schuilplaatsen zoals vogelhuisjes, die echter wel op strategische plaatsen moeten worden neergezet. Schaduwrijke, beschutte en rustige plaatsen in de tuin zijn het beste, want vogels zijn snel bang en zullen niet naderen als er te veel chaos om hen heen is. Je kunt ze bijvoorbeeld op de hoogste takken van bomen of onder een afdakje plaatsen.

Bedenk ook dat de huiselijke omgeving, hoewel schijnbaar zonder risico voor deze prachtige diertjes, in feite enkele valkuilen verbergt, vooral als je katten hebt, die hen kunnen lastig vallen. Om dit te voorkomen, volstaat het een paar eenvoudige trucs toe te passen, die de vogelnesten zullen helpen beschermen.

Advertisement

Plaats de vogelhuisjes op de hoogste takken van de bomen

Door het vogelhuisje op hogere takken te plaatsen, hebben de katten de vogels niet binnen "pootbereik" en als ze de vogels verder weg zien, zullen ze minder geneigd zijn ze te vangen. Bovendien kun je takken verwijderen die zich onmiddellijk onder het nest bevinden, om te voorkomen dat ze zich eraan vastklampen en er gemakkelijk bij kunnen.

Advertisement

Plaats bakken met water in de buurt van het nest

Katten zijn, zoals je weet, niet erg dol op water, dus je kunt bakken plaatsen in de buurt van het nest of onder de boom waaraan het hangt, om hen te ontmoedigen het te benaderen. In de bakken kunnen onder andere prachtige waterplanten groeien, waardoor de tuin een magisch tintje krijgt.

Zet planten die onaangenaam ruiken voor katten in de buurt van het nest

Uien, citrusvruchten, peper en chilipepers hebben een geur die katten niet lekker vinden. Je kunt ze gebruiken om de katten uit de buurt van vogelnesten te houden door gewoon een paar plantjes in de buurt te zetten. Of door wat peper te strooien bij het vogelhuisje of aan de voet van de boom.

Als er struiken in de tuin staan, snoei ze dan niet

Katten verstoppen zich vaak in struiken om vogels te verrassen. Als je er verschillende in de tuin hebt, moet je ze niet snoeien, want het ritselende geluid dat de katten produceren, waarschuwt de vogels van tevoren voor gevaar, waardoor ze op de vlucht slaan voor het te laat is.

Plaats gaas in de buurt van het nest

Katten, maar ook andere dieren, hebben een hekel aan het lopen over gaas. Je kunt een stuk ervan in de buurt van het vogelhuisje leggen, bijvoorbeeld onder de boom waaraan het is opgehangen, om katten te ontmoedigen.

Het enige wat je hoeft te doen is de verschillende trucs uit te proberen en te kiezen voor de trucs die het meest effectief en geschikt lijken voor jouw tuin.

Advertisement