Wil je een buitenzithoekje creëren? Laat je inspireren door enkele fantastische ontspanningsruimtes voor in de tuin

door Natasja

17 Juni 2022

Wil je een buitenzithoekje creëren? Laat je inspireren door enkele fantastische ontspanningsruimtes voor in de tuin
Advertisement

Een tuin hebben is een geweldige uitlaatklep op elk moment van het jaar, vooral op die dagen wanneer de temperaturen het toelaten om tijd buiten door te brengen met vrienden. Wanneer je je alleen of met gasten wilt ontspannen, is het prettig een ruimte te hebben die is uitgerust en klaar is om hen te ontvangen, met stoelen, banken, bankjes of een andere opstelling die je mooi vindt.

Als je op zoek bent naar inspiratie voor het creëren van een lounge- of ontspanningsruimte in de tuin, bekijk dan de onderstaande ideeën en misschien kom je wel op het juiste idee voor je groene hoekje!

Advertisement

Een zithoek van pallets past in heel veel verschillende contexten, maar lijkt de perfecte match vooral in een landelijke omgeving.

Advertisement

Als je meestal buiten in de tuin kookt of bakt met een barbecue, pizzaoven of graag rond de vuurkorf zit, is een betonnen zithoek met ruimte voor hout een geweldige oplossing.

Wanneer er een vuurkorf in het midden is, worden de zitplaatsen meestal rond een cirkel opgesteld: waarom niet een ruimte creëren die altijd voor dit gebruik bestemd is, door de cirkel op de vloer te tekenen en met op maat gemaakt meubilair?

Het is ook leuk om te spelen met verhoogde bloembedborders die gebogen lijnen trekken tot ze de achterkant van de zithoek worden, en het past ook in kleine achtertuinen.


In zone's met veel wind, en om van de ontspanningsruimte buiten te genieten zelfs als het niet meer echt warm is, kun je overwegen de zithoek met vuurkorf op een uitgeholde plek in de tuin te maken.

Advertisement

Houten balken die in vierkante doorsnedes zijn gezaagd: eigenlijk zijn alleen die nodig om de banken te maken.

Bij houten meubelen, vooral bij onafgewerkt hout, is het van essentieel belang dat het voldoende wordt geschuurd om splinters te voorkomen en dat het hout wordt geïmpregneerd en verzegeld met geschikte oliën, zodat het bestand is tegen weersinvloeden.

Advertisement

Wanneer je besluit een hoek van het gazon als zithoek te bestemmen, is het leuk die ruimte aan te geven met een vorm op de grond: in plaats van een tapijt of een plateau kun je het onbedekt laten of bedekken met grind (maar het zal altijd enig onderhoud vergen om onkruid en dergelijke te bestrijden).

Als de zithoek dicht bij het huis of een muur of schutting ligt, kun je houten meubelen overwegen die ook als opbergruimte dienen.

Advertisement

En om de schaduw van een boom te benutten zonder problemen te hebben op de oneffen grond, kun je een platform dat rond de stam loopt gebruiken.

Hoe zou jij de zithoek in de tuin willen inrichten?

Advertisement