Een schoon en ontsmet toilet: gebruik eenvoudige waterstofperoxide

door Natasja

17 Juni 2022

Een schoon en ontsmet toilet: gebruik eenvoudige waterstofperoxide
Advertisement

Het toilet schoonmaken is een van de minst aangename taken waarmee je regelmatig te maken hebt, en dus is het met methoden doen die echt effectief en bevredigend zijn misschien wel het enige dat het gedoe kan goedmaken. Er zijn heel veel producten te koop en iedereen zal zijn eigen favoriet hebben, maar zowel voor de gebruikelijke reiniging als - vooral - voor de occasionele reiniging met het oog op het ontsmetten van het toilet, kan je ook enkele DIY methoden op basis van waterstofperoxide toepassen.

Deze stof is namelijk ook uitstekend geschikt voor het desinfecteren van oppervlakken, kan vlekken op diverse materialen verwijderen en heeft schimmelwerende eigenschappen. Lees verder om te weten te komen hoe je het kunt gebruiken om het toilet schoon te maken.

Advertisement
Pexels

Pexels

Ook waterstofperoxide alleen in de toiletpot spuiten en een paar minuten laten inwerken alvorens door te spoelen is iets wat we routinematig kunnen doen om de badkamer schoon en hygiënisch te houden. Hetzelfde geldt voor de eindschoonmaak door met een schone, in waterstofperoxide gedrenkte doek over het badkamersantair te gaan.

Als je echter duidelijkere vlekken moet verwijderen, kun je twee methoden toepassen, afhankelijk van de "ernst" van de situatie.

  •  120 ml waterstofperoxide moet in het toilet worden gegoten terwijl je schrobt met een toiletborstel, zodat de vloeistof goed wordt verdeeld. Na 30 minuten kun je het toilet doorspoelen.
  • Bestrooi de binnenkant van het toilet met 30 gram borax, maak een toilborstel nat en verdeel de borax daarmee in de pot. Voeg vervolgens 230 ml witte azijn toe en laat het gedurende 20 minuten zitten. Gebruik in de tussentijd waterstofperoxide om andere delen van het sanitair te ontsmetten, waaronder de toiletbril en de buitenwanden. Je kunt ook het mengsel van borax en water gebruiken voor de binnenrand van het toilet door er azijn op te spuiten. Nadat de nodige tijd is verstreken, schrob met de borstel de gehele binnenkant en spoel het toilet door.

Na gebruik van de borstel, zet deze niet meteen weg: het is belangrijk om hem ook goed uit te spoelen, met waterstofperoxide of heel heet water en hem daarna aan de lucht te laten drogen. Een van de plaatsen waar de meeste bacteriën op de loer liggen, is namelijk in het water dat van de toiletborstel in zijn behuizing loopt: om te voorkomen dat je de borstel bij elk gebruik moet schoonmaken, kun je er bleekmiddel in doen, verdund met een beetje water, dat je wel vaak moet verversen.

Advertisement