Bloembedden met rotsen: 14 van de beste ideeën om je te inspireren

door Natasja

13 Juni 2022

Bloembedden met rotsen: 14 van de beste ideeën om je te inspireren
Advertisement

Wanneer je denkt aan het landschap dat in een tuin moet worden aangelegd, denk je zeker aan paden die te voet of met voertuigen moeten worden afgelegd om het huis te bereiken, en de rest wordt aangelegd met zones van verschillende aard. In het groene gedeelte van de tuin, maar ook bij paden en zelfs het huis zelf, maken we vaak plaats voor bloembedden: groepen planten die op verschillende manieren worden gecombineerd om de buitenruimten te verfraaien, die duizend verschillende aspecten kunnen hebben.

Ze kunnen bijvoorbeeld worden gemaakt met stenen en rotsen: het is een manier om een aandachtspunt te creëren dat het terrein verlevendigt en het vervolgens opvult met planten die geschikt zijn om in die specifieke microhabitat te groeien. Kijk eens naar de ideeën hieronder.

Advertisement

Grote keien van verschillende vorm, geplaatst zoals het maar uitkomt, en vervolgens bezaaid met verschillende planten en struiken kunnen ook volstaan.

Advertisement

Middelgrote en grote stenen en keien kunnen een border of grenslijn vormen, en vervolgens om de rest in te vullen - evenals bosjes groen - grind. Nog beter is het als je gebruik kunt maken van enkele reusachtige stenen platen die misschien al op de grond lagen.

De rotstuin kan in het midden van de gazon verrijzen en in elke gewenste vorm worden geplaatst.

Maar het is ook mooi als het langs een oprijlaan of de buitenmuren van het huis loopt.

Soms is een bed van stenen de oplossing voor het kanaliseren van het water dat uit de dakgoten naar beneden loopt, en dat dan in het gazon kan verspreiden of in een ondergronds opvangsysteem terecht kan komen.

Advertisement

Ze worden "droge beekjes" genoemd, alsof zij de bedding zijn van een waterloop die droog staat.

Ze worden niet alleen aangelegd vanuit het afvoerpunt van een dakgoot, maar ook op plaatsen in de tuin waar zich gewoonlijk meer water verzamelt, juist om het naar een ander punt af te voeren.

Advertisement

Als je dan besluit een helling begaanbaar te maken met trappen van steen, dan is het een aardig idee om die platen te gebruiken net als de rotsen in rotstuinen, zodat je de zijkanten ook kunt opvullen met planten en stenen.

Een stenen muur is een andere mogelijkheid voor een rotstuin: in de uitsparingen tussen de stenen kun je veel verschillende soorten planten invoegen.

Advertisement

Ook fascinerend zijn de stenen in de vorm van dwars op de grond geplaatste platen, de een naast de ander.

In de natuur komen soortgelijke samenstellingen voor, en met gekochte stenen platen zijn er mensen die juist dat uiterlijk namaken.

Advertisement

... Zowel in het midden van de tuin als achter de hekken!

De laatste stap is het opvullen van de openingen met aarde en planten.

Advertisement

En ook tufstenen muren, hier en daar ondersteund door pilaren, kunnen prachtige rotstuinen worden.

Zou je soortgelijke ideeën willen gebruiken om je tuin te versieren?

Advertisement