Oude plastic tuinstoelen: met een beetje creativiteit maak je ze onherkenbaar

door Natasja

11 Juni 2022

Oude plastic tuinstoelen: met een beetje creativiteit maak je ze onherkenbaar
Advertisement

Tuinmeubelen van kunststof (of verschillende soorten hars) worden het meest gekocht: ze zijn voordeliger geprijsd, kunnen goed tegen een stootje en vergen niet zo veel onderhoud als tuinmeubelen van hout of natuurlijke vezels. Maar ook plastic meubilair laat op den duur zijn jaren zien, vooral als het te lang aan de elementen is blootgesteld.

Een van de meest voorkomende voorwerpen in huis en tuin zijn zeker stoelen, die, wanneer ze donker en ruw worden door weersinvloeden, veel van hun charme verliezen. En ze hebben ook vaak standaardvormen die hen saai maken. Als ze echter nog intact zijn, is het mogelijk ze met een paar creatieve trucs te herstellen en zelfs om te toveren tot originele en vrijwel onherkenbare meubelstukken.

Advertisement

Het eenvoudigste idee is om ze te verven: maak ze perfect schoon, droog ze goed af en leg ze dan op een doek of een stuk karton en ga met spuitbussen aan de slag - die zijn handiger dan kwasten!

Advertisement

Desgewenst kun je ook schilderstape gebruiken om strepen en patronen te maken door verschillende kleuren met elkaar te combineren.

Op een stoel die is schoongemaakt en daarna opnieuw wit is geverfd, kun je je ook uitleven met een permanente marker en er werkelijk van alles op schrijven.

Wat dacht je ervan om inspiratie op te doen bij enkele grote kunstenaars om je decoratieve patroon te kiezen? De elementaire vormen en kleuren van Mondriaan, bijvoorbeeld, zouden gemakkelijk na te maken zijn.

Een andere manier om plastic stoelen te versieren is ze te bekleden met lijm en stof: een soort decoupage die van de stof een tweede huid voor de stoel maakt.

Advertisement

Met de oneindige dessins van de stoffen zullen de meubelen volledig onherkenbaar worden.

Sommigen bekleden ze zelfs aan om ze op riet te laten lijken!

Advertisement

Riet (maar niet alleen) zou een deel van de stoel kunnen vervangen, met name de rugleuning.

Als je handig bent met naaien, kun je gevormde bekledingen maken voor de verschillende delen van de stoel: als ze pas gestoffeerd zijn, maken ze de stoel ook nog eens supercomfortabel.

Advertisement

En blijvend in de wereld van naaiprojecten, is er een bekleding die ze er veel eleganter uit zal laten zien.

Wil je zelf eens proberen een oude plastic stoel om te toveren?

Advertisement