Afwasmiddel als alternatief voor het wassen van de was: ja of nee?

door Natasja

09 Juni 2022

Afwasmiddel als alternatief voor het wassen van de was: ja of nee?
Advertisement

De verschillende schoonmaakwerkzaamheden in huis vergen veel energie en ook een aanzienlijke hoeveelheid geld wanneer je moet zorgen voor het steeds op voorraad houden van de verschillende producten. Wat zeker nooit mag ontbreken zijn de verschillende wasmiddelen die je gebruikt voor de was, en ieder van ons zal zijn of haar eigen favoriete geuren en merken hebben. Maar wat als er een even goed maar goedkoper alternatief is voor het wassen van kleding en wasgoed in de wasmachine? Misschien afwasmiddel, dat meestal goedkoper is dan wasmiddel.

Er is een populaire truc op internet waarbij je het normale wasmiddel vervangt door dezelfde zeep die je gebruiken om de vaat met de hand te wassen, maar werkt het echt?

Advertisement
Creativo

Creativo

Het antwoord is nee. Of liever, wat het reinigen van stoffen betreft, zijn de resultaten misschien wel merkbaar, maar niet alle problemen waard die door dit betwistbare middel worden veroorzaakt.

Het eerste onmiddellijk zichtbare gevolg is dat zelfs een minimale hoeveelheid afwasmiddel uiteindelijk altijd een hoeveelheid schuim in de wasmachine zal doen ontstaan die je uitbundig zou noemen. In de zin dat het veel is, en misschien zelfs het deurtje uit komt. En dit gebeurt ook wanneer je het gebruikt in plaats van specifieke vaatwasproducten.

Afwasmiddel is niet bedoeld voor gebruik in een apparaat als de wasmachine, en langdurig gebruik kan leiden tot schade die niemand wil.

In feite lekt afwasmiddel, wanneer het schuim produceert, niet alleen vaak uit alle mogelijke spleten, maar kan het op lange termijn ook problemen veroorzaken aan leidingen en afvoerkanalen.

Als je wilt proberen een DIY wasmiddel te maken, zijn er verschillende methoden. Je kunt bijvoorbeeld een stuk Castiliëzeep (of Marseillezeep) tot vlokken reduceren en in een pot gieten, er 130 gram natriumcarbonaat, 230 gram baking soda, 115 gram citroenzuur en ten slotte in totaal 40 druppels etherische olie (eventueel lavendel en citroen) aan toevoegen en alles door elkaar mengen. Dit zal een geweldig vlokken/poederwasmiddel zijn om klaar te hebben wanneer het nodig is, en ongeveer 30 gram per wasbeurt is voldoende.

Heb je wel eens geprobeerd je eigen DIY wasmiddel te maken?

Advertisement