DIY reparaties en verbeteringen: veelgemaakte fouten die je moet vermijden

door Natasja

11 Juni 2022

DIY reparaties en verbeteringen: veelgemaakte fouten die je moet vermijden
Advertisement

DIY toepassen is een grote hulpbron: naast het economische voordeel is er de zekerheid om de dingen te doen op de manier die het best aan je behoeften beantwoordt, om nog maar te zwijgen van de voldoening om elke dag in een ruimte met het resultaat van je eigen werk te wonen. Resultaten die echter beneden de verwachtingen kunnen blijken te zijn wanneer je aan een verbouwing, reparatie of verbetering van het huis begint zonder je behoorlijk te hebben gedocumenteerd.

Het komt vaak voor dat onervaren doe-het-zelvers enthousiast aan projecten beginnen zonder te weten dat sommige keuzes moeten worden vermeden ten gunste van meer efficiënte opties. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende fouten die je moet vermijden.

Advertisement

Eiland in de keuken: wie vindt dat niet mooi? Het is het ideale meubelstuk in grote keukens waar er voldoende ruimte is tussen het eiland en de andere meubels eromheen. Het wordt moeilijker om het in te voegen wanneer het bruikbaar vloeroppervlak inneemt en je je moeilijker kan verplaatsen. Daarom moet je altijd rekening houden met de afmetingen en kiezen voor een heel klein en compact eiland (bij voorkeur een verplaatsbare), zolang er maar een meter ruimte is tussen het eiland en elk ander element - of dat nu meubilair of een muur is. Als dit niet het geval is, is het beter om een eiland niet in de keukeninrichting in te voegen.

Advertisement

Parket afwerken: dit is een werkzaamheid dat aanzienlijke kosten kan meebrengen als je een beroep doet op deskundigen. Maar het is ook vrij veeleisend en vaak zien degenen die het doen een belangrijke stap over het hoofd, namelijk het schuren van het oppervlak voordat de behandeling wordt voltooid. Velen vrezen namelijk dat ze het hout zullen beschadigen, maar in werkelijkheid zullen bij het aanbrengen van de afwerkings- en glansproducten alle punten waar de vorige afwerkingslaag niet was verwijderd, worden geaccentueerd en zal de vloer zijn gepolijste uiterlijk verliezen.

Daarom moet je altijd schuurpapier van verschillende korrels hebben, te beginnen met de meest schurende en eindigend met de fijnste.

Gipskartonwanden: ze helpen om te "spelen" met de architectuur van het huis zonder echte muren te moeten bouwen. Maar wanneer ze als wand dienen om de ene ruimte van de andere te isoleren, mag je niet bezuinigen op de dikte ervan, want dat zou ten nadele van de geluidsisolatie zijn. Daarom wordt aanbevolen altijd panelen van 10 mm dik te gebruiken.

Opmeten: je bent het keukenmeubilair beu en wilt alles veranderen. Of je vervangt alleen de koelkast. Maar de afmetingen van de verschillende dieptes zijn niet goed genomen, en de koelkast steekt nogal opvallend uit ten opzichte van al het andere meubilair. Sommige mensen stoort het niet, maar voor anderen kan het een ontsierende irriterende factor worden.

Welke vloer voor de kelder of souterrain? Veel mensen houden van hout. Anderen kiezen ook voor kurk. Deze vloeren zijn inderdaad mooi en geven warmte aan de kamer, dat is waar, maar ze hebben ook het meest te lijden onder vocht dat ze kan vervormen of door schimmel kunnen ze worden beschadigd. Beter is het om te kiezen voor tegels, ook terracotta of zelfs voor goedkoop beton dat ujevervolgens kunt verven zoals je maar wilt.

Advertisement

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal voor huismuren en -daken, maar bij het isoleren van het plafond van een kelder of souterrain verdient steenwol (of ook geëxpandeerd schuim) de voorkeur boven glasvezel. Glasvezel is namelijk niet bestand tegen vocht en kan zelfs leiden tot de vorming van schimmelvlekken.

Wanneer een muur moet worden geverfd, is het belangrijkste, dat vaak over het hoofd wordt gezien, de voorbereiding van het oppervlak: de muur moet worden gewassen, geschuurd (met schuurpapier) en eventuele scheuren of uitsparingen moeten worden gerepareerd (en opnieuw geschuurd om overtollig stucwerk te verwijderen). Als alles goed schoon en afgestoft is, begin je met het aanbrengen van de grondverf en pas daarna verf je. Het eindresultaat is merkbaar anders en veel professioneler.

Advertisement

Iets anders dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het verbouwen van een huis, waarbij het uiterlijk van hele kamers wordt veranderd, is het overwegen van het vernieuwen van het elektrische of het hydraulischsysteem. Het is waar dat je vaak tot deze keuze gedwongen wordt omdat de kosten daardoor een stuk zullen toenemen, maar elke ingreep die het dan nog moeilijker maakt om die systemen te bereiken voor eventuele reparaties zal nog meer geld kosten.

Wanneer je het uiterlijk van de keuken wilt veranderen, is een van de populairste DIY klussen het vervangen van de achterwand: soms hoef je alleen maar te kiezen voor de betegeling van dat deel van de muur boven de aanrechten en het fornuis om een hele ruimte te veranderen. En een van de meest populaire opties zijn tegels. Om te voorkomen dat ze ongelijk worden gemonteerd, begin je in het midden van het paneel en beweeg je naar de zijkanten, zodat het gemakkelijker is om ze uitgelijnd te houden.

Op welke reparaties of verbeteringen aan je huis ben je het meest trots?

Advertisement