Maak je tuin klaar voor de zomer met prachtige, felgekleurde bloemen!

door Natasja

03 Juli 2022

Maak je tuin klaar voor de zomer met prachtige, felgekleurde bloemen!
Advertisement

De zomer is het seizoen van de heldere, verzadigde kleuren, die ons doen denken aan warme sferen, aan lange dagen in de buitenlucht. We hebben dit beeld van de warmste tijd van het jaar zeker ook te danken aan de kleuren die de natuur draagt: veel fruit, maar nog meer bloemen in felle, verzadigde kleuren die op balkons te zien zijn en al hun vitaliteit tonen in de bloemperken van tuinen en parken.

Dus, als je misschien op zoek bent naar enkele soorten om binnenshuis te planten om te genieten van opvallende en uitbundige bloei, kun je enkele grote klassiekers overwegen, zoals hibiscus of geraniums, maar ook enkele planten waar je waarschijnlijk niet meteen aan denkt.

Advertisement

Gazania

Gazania

Pixabay

Het is een vaste plant die echter vorst vreest, dus als hij in de grond wordt geplant, zal hij alleen standhouden waar de temperaturen gemiddeld mild blijven, ook in de winter. Maar zelfs als seizoensplant is hij heel mooi en het overwegen waard voor bloempotten en -perken.

Hij houdt van de volle zon, zoals alle planten op deze lijst, en heeft de vorm van een groot madeliefje, alleen met veel meer schakeringen op elk bloemblaadje, variërend van geel tot een rood dat zo donker is dat het zwart lijkt!

Advertisement

Geranium (Pelargonium)

Geranium (Pelargonium)

Pixabay

Ze behoren tot de tijdloze klassiekers onder de zomerbloeiers: we houden ervan om ze op balkons, vensterbanken, muren, toegangstreden te houden. We noemen ze geraniums terwijl het correcter zou zijn om te spreken van pelargoniums, maar uiteindelijk weten we allemaal over welke bloemen we het hebben, ook al duurt het maar even om te ontdekken dat er ontelbare soorten zijn die soms bladeren en bloemen hebben met onverwachte en absoluut fascinerende vormen.

De meeste gewone "geraniums" houden van volle zon en hoeven niet te vaak water te krijgen, maar er zijn er ook die iets kwetsbaarder zijn en die tijdens de heetste uren van de dag een minimum aan beschutting tegen direct zonlicht verkiezen.

Hibiscus

Hibiscus

Pixabay

De hibiscus, nog zo'n zomerse favoriet, is een van die bloemen die onmiddellijk aan tropische en exotische sferen doen denken. Er zijn ook veel verschillende cultivars en families van, die soms reusachtige afmetingen kunnen bereiken (zoals de moschatus) en op andere momenten jonge boompjes of heggen zijn. Om nog maar te zwijgen van de oneindigheid aan kleuren die je in die gulle bloemkronen kunt aanschouwen: kortom, een waar wonder elke keer als ze bloeien.

Nasturtium

Nasturtium

pexels.com

Nu is het de beurt van twee bloemen die "bescheidener" zijn, maar het verdienen om zo te worden geplaatst dat ze betoveren met al hun pracht. Een daarvan is de Oost-Indische kers, een zeer mooie plant, die als klimplant wordt beschouwd, hoewel hij eigenlijk slechts kruipend groeit. Hij is overdekt met vijfbloemige bloemen die gewoonlijk variëren van geel tot donkerrood, en er zijn nu ontelbare cultivars die variëren in kleurcombinatie en plantgrootte - sommige zijn zelfs dwerggroeiend! De bladeren zijn ook mooi, bijna rond en met zeer lichte nerven die zich vanuit een centrale witte parel ontrafelen.

Stokroos

Stokroos

Commons Wikimedia

De andere plant waar je vaak niet aandenkt die de tuin kan opfleuren, is de Malvarosa of Alcea stokroos. Ook zij houden van de zon, maar moeten op een tegen de wind beschutte plaats worden gezet. Hoewel ze in potten kunnen worden gekweekt, verdient het de voorkeur dat deze zeer groot zijn, en wordt over het algemeen aangeraden ze in de volle grond te zetten. In de winter drogen de takken uit en verdwijnt vaak het bovengrondse deel, maar met de komst van de lente gaat het weer vegeteren.

Wat zijn jouw favoriete zomerbloemen?

Advertisement