Lekker barbecueën, maar hoe maak je de roosters dan schoon? Ontdek enkele eenvoudige en doeltreffende methoden

door Natasja

10 Juni 2022

Lekker barbecueën, maar hoe maak je de roosters dan schoon? Ontdek enkele eenvoudige en doeltreffende methoden
Advertisement

Hoe leuk het ook is om samen met vrienden en familie rond de barbecue te eten, en misschien zijn er ook mensen die graag grillen, het is nooit zo aangenaam om roosters te moeten opruimen die onder het vet en de verkoolde etensresten zitten. Als je echter heel vaak barbecuet, verdient het altijd de voorkeur om dit zo snel mogelijk na de barbecue te doen, zodat het geheel klaar is voor de volgende barbecue in gezelschap.

Hoe maak je barbecueroosters het best schoon? Lees verder om de meest doeltreffende methoden te ontdekken.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Als je de barbecue weer tevoorschijn haalt nadat je hem een lange periode niet gebruikt hebt, kan er stof en spinnenwebben op zitten: gebruik een doek om het vuil te verwijderen en steek dan gewoon het vuur aan zoals gewoonlijk om alle resten te verwijderen.

Als je daarentegen de resten van voedsel en vet, misschien zelfs verkoold en aangekoekt op het rooster, moet verwijderen, kun je op twee manieren te werk gaan: als je klaar bent met het bakken van al het voedsel, blijf het vuur eronder voeden, zodat er niet alleen gloeiende sintels zijn, maar een echte vlam. Hoe meer de vlammen aan de vuile delen van het rooster raken, hoe meer ze vettig en olieachtig vuil zullen verwijderen. Als het rooster is gemaakt van gietijzer of een zeer dik en duurzaam metaal, kun je, zodra het vuur uitgaat en het rooster nog heet is, metalen borstels gebruiken om alle korsten weg te schrobben. Dan moet je het laten afkoelen.

Als de grill daarentegen koud is, maar nog vuil met vet en olie van het vorige bakken, kun je overwegen het vuur aan te steken en de metalen borstel zoals hierboven aangegeven te gebruiken, of direct over te gaan tot de hieronder aangegeven methoden.

  • Als de barbecue een deksel heeft, neem, wanneer de kolen niet meer gloeien en er geen vlam is, krantenvellen en bedek de roosters ermee; vervolgens spuit er water op en sluit onmiddellijk het deksel, zodat de geproduceerde stoom wordt opgevangen. Laat de stoom ongeveer 30 minuten werken, open hem dan en het vet zal weg zijn (of grotendeels verwijderd). Je kunt dan nog meer krantenpapier gebruiken om te schrobben (draag altijd handschoenen als de roosters nog warm zijn) of de metalen borstel.
  • In ieder geval kun je een metalen borstel of aluminiumfoliebal gebruiken. Dit werkt altijd het beste wanneer er nog een minimum aan warmte is, maar aangezien het een mechanische handeling is, zal het ook resultaten geven op warme roosters.
  • Sommige mensen wrijven ook een halve ui of een halve aardappel over de nog warme grillroosters, alsof het schuursponsjes zijn. Pas op dat je je niet brandt, gebruik altijd handschoenen.
  • Ook op de nog warme roosters kun je een scheutje bier gieten (dat er zeker zal zijn tijdens een BBQ), en dan wrijven met een metalen borstel of aluminiumfolie.
  • Witte azijn: vul een spuitfles voor de helft met azijn en vul de rest aan met water, schud en besproei de koude roosters rijkelijk. Na een paar minuten kun je sponzen of licht schurende doeken gebruiken om vuil te verwijderen.

Dek de roosters in elk geval af wanneer ze niet worden gebruikt, ook in de zomer: het weer en dan het stof zullen je dubbel zo hard doen werken om ze in goede staat te houden.

Wat is jouw favoriete methode om barbecueroosters schoon te maken?

Advertisement