Verwijder kalkaanslag van de kraan met een eenvoudige en goedkope methode

door Natasja

09 Juni 2022

Verwijder kalkaanslag van de kraan met een eenvoudige en goedkope methode
Advertisement

Wij denken er niet altijd aan om van dichtbij, of liever van onderaf, de kranen te kijken. Misschien maak je ze bij elke schoonmaakbeurt snel schoon en poetsen je ze, om de sporen van spatten van zeep, tandpasta of de waterdruppels zelf te verwijderen. Als je echter denkt aan het andere probleem dat stromend water in huis veroorzaakt in elke leiding, komt er een moment dat je je eindelijk een beetje bukt om de toestand van de kraan te bekijken en vind je bijna altijd wat kalkafzettingen.

Die groengrijze korstjes zijn geen teken van verwaarlozing, tenzij het al kleine steentjes zijn geworden: het zijn gewoon de minerale afzettingen die zijn achtergebleven door het water dat door de leidingen stroomt. Om echter te voorkomen dat ze na verloop van tijd groter worden en misschien zelfs de kraan beschadigen, is het goed om eraan te denken ze regelmatig te verwijderen, en er is een heel populaire truc die nu ook TikTok heeft veroverd.

via @vanesamaro91/TikTok

Advertisement
Tutorial via @vanesamaro91/TikTok

Tutorial via @vanesamaro91/TikTok

Onder de vele mensen die het eenvoudige proces uitleggen is @vanesamaro91, die in een korte clip op de Chinese sociale netwerksite illustreert welke resultaten binnen een half uur worden bereikt.

Als je de truc met een zakje en azijn nog niet kent, dan leggen we het hier uit, allereerst heb je het volgende nodig:

  • Een plastic zakje voor levensmiddelen (het hoeft geen luchtdichte zak te zijn)
  • Witte azijn (kan van alcohol zijn, maar ook wijn- of appelazijn)
  • Een stevig elastiek
  • Een oude tandenborstel
  • Wat afwasmiddel

Hoe gaat je te werk:

  1. Vul de bodem van de plastic zak met azijn.
  2. Steek de tuit van de kraan in het zakje zodat de hele tuit ondergedompeld is in de azijn (voeg zo nodig azijn toe, maar je hebt niet veel nodig).
  3. Sluit het zakje rond de hals van de kraan met behulp van een elastiekje.
  4. Laat een half uur staan en je zult merken dat de kalk geleidelijk afbrokkelt en dat er lichte deeltjes in de vloeistof zweven.
 5. Na een half uur, verwijder de zak en pak de tandenborstel, maak het een beetje nat en giet er een druppel afwasmiddel op.
 6. Wrijf hiermee stevig over het met kalk bedekte oppervlak, dat zal zijn losgekomen of zacht geworden, totdat het er volledig af valt.
    Steek hem ook in de tuit indien nodig.
    Opgelet: als er een perlator is, is het beter deze te demonteren en in azijn te dompelen (opnieuw gedurende een half uur, eventueel ook in hetzelfde zakje dat rond de kraan is gewikkeld), in plaats van de tandenborstelborstel erin te steken, wat hem een beetje zou kunnen beschadigen.
    7. Open het water en spoel af, droog vervolgens af met een zachte doek en de kraan is weer zo goed als nieuw.

Als het lang geleden is dat je dit hebt gedaan, is de kalkaanslag waarschijnlijk ernstiger en zal deze handeling verschillende malen moeten worden herhaald, nog beter als je de azijn een nacht laat inwerken. Bekijk de video (https://www.tiktok.com/@vanesamaro91/video/7046167735415606575) van Vanesa Amaro om te zien hoe effectief deze eenvoudige truc kan zijn.

Advertisement