Under-dogs: van onderaf gefotografeerde honden leveren sensationele beelden op

door Natasja

24 Juni 2022

Under-dogs: van onderaf gefotografeerde honden leveren sensationele beelden op
Advertisement

De fotograaf die het briljante idee had om dieren van onderen te fotograferen is Andrius Burba, een Litouwse kunstenaar die van dit ongewone perspectief zijn handelsmerk heeft gemaakt. Hij begon met katten, ging toen verder met konijnen en zelfs paarden, en belandde tenslotte op foto's van onderaf van honden. Zo creëerde hij het 'Underlook'-project, dat is gedocumenteerd op sociale media (https://www.facebook.com/GetUnderlook) en zelfs in een paar fotoboeken (https://www.amazon.de/Unter-Hunden-Andrius-Burba/dp/3742300725).

Wat houdt de fotogalerij "Under-Dogs" eigenlijk in: zoals de naam al zegt, wordt een camera onder een doorzichtige plaat geplaatst en worden de honden er bovenop gelegd, zodat ze te zien zijn vanuit een perspectief dat voor geen enkele eigenaar zichtbaar is.

Advertisement
underlook.org

underlook.org

Ook pakken we onze harige vrienden wel eens op, toch is het moeilijk om ze duidelijk en in een statische positie, rustend op alle vier de poten, van onderaf te zien. De enige manier zou zijn om de omstandigheden in Burba's fotostudio na te bootsen.

Advertisement
underlook.org

underlook.org

De fotograaf vertelde over deze ervaring: "De katten waren schattig, maar de honden zijn speelser. Ze zijn ook gehoorzamer, wat ons hielp interessantere foto's te maken".

Iedereen die van fotografie houdt, zou kunnen overwegen dit idee na te volgen, als de hond het ermee eens is tenminste.

underlook.org

underlook.org

De houdingen die ze uiteindelijk aannemen, en vooral de uitdrukkingen van sommige van deze honden, zijn werkelijk hilarisch.

"Sommige honden waren speels op de grond, maar zodra ze op de glasplaat werden gelegd, veranderden ze volledig en bleven ze roerloos als standbeelden," zegt Burba.

underlook.org

underlook.org

"Anderen waren echter niet bang om op het glas te gaan staan, wat de hele klus gemakkelijker en leuker maakte. Iedereen die wel eens honden op de tafel van een dierenarts heeft moeten hijsen, weet hoe gevoelig ze zijn om op dergelijke oppervlakken te staan, ook al waren de omstandigheden in de fotostudio misschien niet zo oncomfortabel voor de dieren.

underlook.org

underlook.org

Voor de fotograaf was de ervaring om dieren van onderaf vast te leggen verhelderend: "Ik heb twee fundamentele dingen geleerd van deze vorm van dierenfotografie. Ten eerste denken katten dat ze goden zijn omdat mensen hen te eten geven, van hen houden en hen een thuis bieden. Ten tweede zien honden mensen als goden omdat ze hen te eten geven, van hen houden en hen een thuis geven'.

Advertisement
underlook.org

underlook.org

Het is niet onmogelijk om thuis soortgelijke omstandigheden te creëren, om deze foto's na te maken, maar het vergt wel een beetje planning: "Ik heb een glazen tafel ontworpen die vervolgens speciaal is gemaakt om grotere honden te fotograferen". Dus misschien als je een heel stevige glazen tafel hebt en je hond - of kat - klein (en vooral tam) is, zou je het kunnen doen zonder te hoeven investeren in extra materialen.

underlook.org

underlook.org

Een manier om de honden zover te krijgen dat ze naar beneden kijken zou kunnen zijn iets te eten op het glas te leggen, of iets waar ze aan kunnen likken, en dan de foto te nemen zodra ze klaar zijn met eten. Het belangrijkste is dat er een donkere achtergrond boven is die de lichtomstandigheden niet verandert en dat de glasruit echt doorzichtig en schoon is.

Advertisement
underlook.org

underlook.org

Het zou erg grappig zijn om onze harige vrienden vanuit dit ongewone perspectief te zien!

Op de site van vind je nog veel meer grappige foto's van honden (en niet alleen!) gefotografeerd van onderaf. En als je nieuwsgierig bent hoe deze foto's worden genomen, kijk dan eens naar de backstage video: https://youtu.be/fTo4glrhJEU?list=TLGGcump7QlEYDIzMDA1MjAyMg.

Advertisement