Moet je de horren schoonmaken? We leggen uit hoe je dat doet zonder ze eraf te halen

door Natasja

07 Juni 2022

Moet je de horren schoonmaken? We leggen uit hoe je dat doet zonder ze eraf te halen
Advertisement

Horren zijn een onschatbare barrière tegen niet alleen muggen, maar ook vliegen, muggen en alle andere insecten die het huis proberen binnen te sluipen zodra je de ramen langer open houdt naarmate de temperaturen stijgen.

Dit betekent echter ook dat het geperforeerde oppervlak, dat je goed gesloten houdt zodat er geen lucht en niets anders de verschillende ruimten binnenkomt, in feite blootgesteld blijft aan alle atmosferische agentia of andere oorzaken van vervuiling die gewoonlijk glas aantasten. Door smog, water, insecten en meer is er vaak een duidelijke laag vuil die niet alleen lelijk is om te zien, maar ook ongezond. Elke keer als de wind door de hor waait, gaat hij ook door dat vuil. Maar als het niet gemakkelijk is om de horren te verwijderen, hoe maak je ze dan schoon? Hieronder volgen enkele methodes.

Advertisement
Creativo

Creativo

Met een föhn

Een snelle methode, waarvoor je het volgende nodig zult hebben:

  • Föhn (eventueel met een verlengsnoer voor gebruik bij het raam)
  • Citroenzuur
  • Microvezeldoek

Hoe gaat je te werk:

    1. Giet twee of drie eetlepels citroenzuur in een teil met heet water en roer goed tot de kristallen zijn opgelost.
    2. Zet de föhn op vol vermogen en richt hem op de hor om het vuil los te maken en naar buiten te duwen.
    3. Doop de doek in het citroenzuurmengsel, wring hem goed uit en veeg de hor af, waarbij je de doek verschillende keren uitspoelt en uitwringt.

Een minder handig alternatief voor een föhn kunnen die persluchtapparaten zijn voor het schoonmaken van PC's of persluchtbussen, maar deze duren iets langer. Misschien kunnen ze alleen worden gebruikt op de meest verstopte plekken in het net.

Er kan ook citroensap of witte azijn worden gebruikt in plaats van citroenzuur, in elk geval verdund in water.

Wanneer de hor niet al te vuil is, kan stofzuigen - eventueel met een borstelhulpstuk - genoeg zijn. Als dat niet lukt, veeg het metalen gaas dan af met een goed gedroogde microvezeldoek. Op moeilijke plaatsen kun je je behelpen met plakband, zoals schilderstape of ook dubbelzijdig plakband.

Hoe maak jij normaal de horren schoon?

Advertisement