Verstopte afvoeren: ontdek hoe je het probleem oplost met Alka-Seltzer en andere DIY middelen

door Natasja

10 Juni 2022

Verstopte afvoeren: ontdek hoe je het probleem oplost met Alka-Seltzer en andere DIY middelen
Advertisement

Een verstopte afvoer is altijd onaangenaam: het water stroomt niet weg en stagneert, er ontstaat een onaangename geur naarmate het probleem langer duurt, er is zelfs kans op lekkage, en als de hele situatie niet snel wordt aangepakt, kan deze zo ver verergeren dat je een expert moet inschakelen, met alle - soms aanzienlijke - kosten van dien.

Als je geen idee hebt hoe je het aan moet pakken en bang bent schade aan te richten, is het inschakelen van een expert altijd de beste oplossing, maar als je weet dat de verstopping niet al te ernstig is, kunnen thuismethoden die vrijwel geen kosten met zich meebrengen ook volstaan. Hieronder worden er een paar methoden uitgelegd.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Alka-Seltzer: bruistabletten worden vaak gebruikt in DIY middelen tegen verstopte afvoeren. Ze zijn een gemakkelijke en snelle oplossing. Giet er gewoon een paar in de afvoer, en giet er dan onmiddellijk 230 ml witte azijn (wijn, alcohol, appel) bij. Wacht vervolgens een paar minuten totdat de reactie tussen de twee stoffen is afgelopen en schuim in de afvoer heeft veroorzaakt, en laat veel water naar beneden lopen. Nog beter is het als er zeer heet of kokend water in wordt gegoten - wees echter voorzichtig met het type afvoer: die van PVC kunnen beter niet in contact komen met echt kokend water, maar alleen met zeer warm water. Alka-Seltzer werkt ook tegen onaangename geuren in afvoeren.
  • Instant biergist: giet een paar lepels in de afvoer, gevolgd door een theelepel suiker en vervolgens een kopje lauw water. Wacht nu tot de suiker de gist activeert, zodat deze langzaam de klomp aarde "aanvalt". Laat het dan minstens 15 minuten zitten, maar eventueel ook iets langer, en laat veel warm water lopen.
  • Citroenzuur: los 150 gram hiervan op in een liter water dat je net hebt gekookt. Hieraan kun je dan desgewenst 150 ml witte azijn toevoegen. Wacht niet te lang tot het mengsel is afgekoeld (maar nogmaals, voorkom dat het in de afvoer komt terwijl het nog kookt als deze niet van metaal is), en giet het geheel door de leidingen, zodat de klonten vettig vuil worden opgelost en in het watersysteem weglopen.

Daarnaast zijn er natuurlijk de verschillende beter bekende middelen: gewoon kokend water (met alle waarschuwingen die reeds zijn genoemd), en verder het gebruik van baking soda en witte azijn, die in dergelijke gevallen altijd van pas komen. Indien je echter vaststelt dat na één of ten hoogste twee toepassingen van één van deze methoden de situatie niet verbetert, probeer het dan niet opnieuw en raadpleeg een deskundige.

Advertisement