Wolluis op je planten? Ontdek hoe je ze kunt redden met eenvoudige methoden

door Natasja

07 Juni 2022

Wolluis op je planten? Ontdek hoe je ze kunt redden met eenvoudige methoden
Advertisement

Planten telen, of het nu gaat om sierplanten of moestuinen, betekent niet alleen ervoor zorgen dat ze in de beste omstandigheden groeien, maar ze ook vaak beschermen tegen dieren en ongedierte. Een insect dat vaak schade toebrengt aan planten en, als het niet wordt uitgeroeid, tot hun dood leidt, is de zogenaamde wolluis (of schildluis). Deze term verwijst naar een aantal fytofage insecten, d.w.z. insecten die zich voeden met plantensap.

De eerste tekenen die alarmbellen moeten doen rinkelen, zijn het bederf van bladeren en bloemen, dat bij nader inzien ook gepaard gaat met de aanwezigheid van veel mieren of - wat nog erger is - witte pluisjes of honingdauw (een kleverige substantie) op bladeren, stengels of zelfs bloemen. De mieren voeden zich namelijk met de honingdauw die door de wolluizen wordt afgescheiden, en beschermen "als tegenprestatie" de larven van het ongedierte.

De eerste vorm van verdediging die je de plant moet bieden is de handmatige verwijdering van de insecten en de witte pluisjes. Daarna ga je over tot de behandeling van de plant met insectendodende zepen of DIY middelen zoals hieronder aangegeven.

Advertisement

Met alcohol

Als de plaag klein is en tijdig wordt ontdekt, kan het voldoende zijn 70% isopropylalcohol (of zelfs een lagere concentratie) te gebruiken.

    1. Giet wat alcohol in een kommetje water (min of meer in een 50/50-verhouding, of een beetje meer water)
    2. Doop een watje in de oplossing
    3. Wrijf het zachtjes overal waar je insecten en witte pluisjes ziet.

Als je niet zeker weet hoe de plant zal reageren, wrijf dit mengsel op een klein stukje blad en controleer na twee dagen of je tekenen van verbranding op het blad ziet. Als er niets gebeurt, kun je doorgaan met de behandeling

Als alternatief, kun je ook een paar druppels biologische afwas- of Marseillezeep toevoegen aan het mengsel van water en alcohol en alles vervolgens in een spuitfles gieten. Spuit vervolgens het bereide product op de plant en wrijf zachtjes met watten.

Als de aangetaste plant een cactus is, of als de insecten zich op harde, houtachtige stengels bevinden, kunt je het product ook met een oude borstel met zachte haren aanbrengen.

Het is aan te bevelen deze behandelingen tweemaal per week te herhalen totdat je geen tekenen van schildluis meer ziet.

Advertisement


Wat betreft de zepen die je kunt gebruiken, kun je kiezen tussen:

  • zachte kaliumzeep, maar die uit slechts drie ingrediënten bestaat, namelijk water, een plantaardige olie (vaak kokos) en kaliumhydroxide.
  • Pure Marseillezeep, samengesteld uit water, een plantaardige olie en bijtende soda.
  • Castillezeep (mengsel van verschillende plantaardige oliën, water en bijtende soda).

Zepen van dit type worden verdund in water (ongeveer 4 eetlepels per liter) en op de plant gespoten.

Heb je wel eens soortgelijke middelen gebruikt om je planten van wolluis te redden?

Advertisement