De wasmachine verstandig gebruiken: een zuinigere en milieuvriendelijkere manier om de was te doen

door Natasja

08 Juni 2022

De wasmachine verstandig gebruiken: een zuinigere en milieuvriendelijkere manier om de was te doen
Advertisement

Toen de wasmachine zijn triomfantelijke intrede deed in de huizen van de gewone mensen, na de Tweede Wereldoorlog en vervolgens in bredere kring met de economische groei van de jaren zestig, had misschien niemand echt gedacht hoezeer dit apparaat ons leven zou veranderen. Het alledaagse leven begon soepeler te verlopen voor diegenen - vooral huisvrouwen - die zich bezig hielden met het op de hand wassen en al het werk dat daarmee gepaard ging. En dit betekende o.a. meer tijd voor vrouwen om zich te wijden aan zichzelf en hun emancipatie, een term die in die tijd eindelijk op begon te bloeien.

Vandaag de dag is de wasmachine het meest gebruikte huishoudelijke apparaat en niemand zou meer zonder kunnen, zozeer zelfs dat we het als vanzelfsprekend en zonder er veel bij na te denken gebruiken. Dit is een onbetwistbaar voorrecht van de moderniteit en de industrialisatie, maar het heeft ook altijd negatieve gevolgen gehad voor onze financiën en het milieu, en dat zal zo blijven.

Het verbruik van water en elektriciteit en het gebruik van wasmiddelen draagt in belangrijke mate bij tot de milieuverontreiniging en kost ons veel  vanuit een economisch perspectief. Toch maken we ons er meestal niet druk om.

Daarom volgen hier enkele tips om dit probleem te ontwijken en de wasmachine op een meer verantwoorde en rendabele manier te gebruiken. 

Advertisement
Creativo

Creativo

De juiste dosering wasmiddel en lading

Niet iedereen weet dat de helft van de door de fabrikant op de verpakking aangegeven dosering wasmiddel meestal voldoende is voor het goed wassen van matig vervuilde kleding zonder moeilijk te behandelen vlekken. Probeer het goed te doseren: je bespaart geld en het is beter voor het milieu.

Probeer, met hetzelfde doel, de trommel altijd tot de maximale capaciteit te laden, zonder hem te overbelasten maar zonder hem halfleeg te laten. Je hoeft veel minder wasmachines te draaien en bespaart water, elektriciteit en wasmiddel, waardoor je - naast de kosten - de milieu-impact halveert.

Instellen van de centrifugeercyclus en de temperatuur van het water

Aangezien het centrifugeren een van de meest energieverslindende processen is, zul je er aandacht aan moeten besteden. Voor de normale wascyclus van lichte kledingstukken, bijvoorbeeld, is het meer dan voldoende het centrifugeprogramma in te stellen op 700 toeren per minuut. Als je er vaker aan denkt, zul je er veel profijt van hebben.

Het gebruik van koud water kan ook aanzienlijk helpen om de energiekosten te drukken. In de wetenschap dat, behalve in enkele bijzondere gevallen, vele vlekken al verdwijnen bij 30° en andere met volledig koud water, is het dus niet altijd nodig op hoge temperaturen te wassen. In dat geval spaar je niet alleen geld en het milieu, maar ook je kleren.

Aandacht voor onderhoud 

Last but not least: besteed aandacht aan het onderhoud van de wasmachine door regelmatig de trommel, het filter en de afdichtingen te reinigen. Alleen op die manier zal het apparaat altijd 100% functioneel zijn, zodat je de voorgaande tips in de praktijk kunt brengen en ook kunt besparen op de kosten van een wasmachine die opnieuw moet worden gekocht na niet-herstelbare schade.

Advertisement