Is de muur achter het bed leeg en saai? Laat je inspireren door deze ideeën om het te versieren

door Natasja

03 Juni 2022

Is de muur achter het bed leeg en saai? Laat je inspireren door deze ideeën om het te versieren
Advertisement

Als het belangrijkste meubelstuk van de slaapkamer inderdaad het bed is, mag de achtergrond waartegen het is geplaatst niet over het hoofd worden gezien. Zoals de achtergrond van een onderwerp dat op een foto vereeuwigd wordt de opname niet mag bederven, zo verdient de muur waartegen het bed prijkt en die het omlijst, aandacht.

Dit kan worden gedaan door voorwerpen op te hangen of zelfs door gewoon te besluiten ze te bedekken of te verven op een manier die past bij het ontwerp van de kamer, de meubels en vooral onze smaak. Hieronder vindt u een paar ideeën om u te inspireren.

Advertisement

De boiserie, d.w.z. de houten lambrisering van de muur die meestal tot iets minder dan de helft van de hoogte van de muur zelf reikt, is een eeuwenoud ontwerpdetail. Ze werden voor het eerst gebruikt in middeleeuwse paleizen om de kamers warmer te maken, en werden later een luxueus decoratief element in Renaissance-woningen (vooral in Frankrijk). Ze blijven ook in de moderne tijd zeer populair.

Een boiserie die tot aan het hoofdeinde van het bed reikt (vooral als dit een eenvoudige constructie is) is een zeer sober en elegant idee.

Advertisement

Je kunt ook 'een stuk' boiserie gebruiken, net achter het bed, en dat dikker is. Misschien kun je zelfs hetzelfde doen, met kleinere afmetingen, aan de zijkanten van het bed zelf om smalle nachtkastjes te maken.

Het zal de mogelijkheid bieden om planten of foto's te plaatsen, maar ook om verlichting te bevestigen zonder de ruimte van nachtkastjes te hoeven gebruiken.

Indien het hoofdeinde niet erg opvalt en de muur vrij blijft, kun je je uitleven met het versieren met foto's, lijsten (ook gerangschikt op speciale, smalle planken), en ook wanddecoraties van de meest uiteenlopende soort, misschien handgemaakt of anderszins gepersonaliseerd.

De muur achter het bed zou een kast kunnen zijn met veel planken en schappen. Of het kan een kastombouw bevatten die het bed in een nis omlijst.

Advertisement

Als het bed onder een schuin dak staat, is het handig om een verticale wand en direct daarachter planken te maken in de driehoek die gevormd wordt met het plafond.

Colour blocking: dit is de techniek waarbij blokken kleur op de muren worden geschilderd, door vaak geometrische of abstracte vormen te tekenen. Hou rekening met de stijl van het bedframe en bedenk welke decoratie van dit type er het beste bij past.

Advertisement

Accentmuur met behang: een keuze die nooit faalt en de kamer opfleurt met kleur.

Voor wie van industriële en grunge-geïnspireerde omgevingen, eventueel van mooie luchtige lofts, houdt,  blijft de charme van de zichtbare bakstenen muur altijd aanwezig.

Advertisement

En om deze keuze ook mogelijk te maken in kamers waar rode bakstenen te opvallend zouden zijn, kun je ze altijd in een paar lichte kleuren verven, te beginnen met wit.

Hoe zou je de muur achter het bed willen versieren?

Advertisement