DIY-wonderspons met een gewone afwasspons: de TikTok-truc

door Natasja

01 Juni 2022

DIY-wonderspons met een gewone afwasspons: de TikTok-truc
Advertisement

De wonderspons is een van de schoonmaakinstrumenten die je niet altijd in huis hebt, maar die echt kan toveren: hij wordt hoofdzakelijk gebruikt om vlekken te verwijderen die de witte muren van het huis ontsieren, maar ook die welke we op bepaalde soorten raamkozijnen en deurstijlen aantreffen.

Het is een soort spons van melaminehars: net als een gum slijt hij tijdens het gebruik, maar tegelijk schraapt hij zachtjes vuil van verschillende oppervlakken. Omdat het licht schurend is, is het echter niet altijd ideaal op alle materialen. Bovendien is het, juist omdat hij tijdens het gebruik slijt, beter om, wanneer er een grote oppervlakte moet worden schoongemaakt, om van tevoren voor een voorraad te zorgen.

Er bestaat echter een methode om zelf een goed alternatief voor de wonderspons te vinden, met behulp van een eenvoudige spons zoals die je in de keuken gebruikt om de afwas te doen.

via @southernescape/TikTok

Advertisement
@southernescape/TikTok

@southernescape/TikTok

De methode wordt ook geïllustreerd door het @southernescape-account op TikTok, en het is heel eenvoudig. Je zult dus het volgende nodig hebben:

  • Een schone spons
  • Een actief zuurstofbleekmiddel (in de winkels verkrijgbare producten zoals Oxiclean, Vanish en dergelijke)
  • Dikke hittebestendige handschoenen
  • Een pan en water

Hoe gaat je te werk:

    1. Vul een niet te grote pan met een paar vingers water en breng het aan de kook
    2. Giet er iets meer dan een half glas actief zuurstofbleekmiddel in en roer
    3. Gooi de spons in de kokende vloeistof
    4. Doe hittebestendige handschoenen aan om je niet te verbranden en neem de spons in je hand, dompel hem erin en knijp erin zodat hij de oplossing opneemt
    5. Wring het uit om overtollige vloeistof te verwijderen en veeg de te wassen vlekken af als een gewone gum.

Hoewel de vrouw in TikTok (https://www.tiktok.com/@southernescape/video/7055076729118821679) vrolijk deze natte spons op de lichtschakelaar gebruikt, raden wij je ten zeerste af dit na te doen: breng nooit natte of zelfs maar natte voorwerpen in de buurt van stroombronnen.

Je kunt het middel ook toepassen op muren, kozijnen en lichte houten lijsten of andere materialen die op een soortgelijke manier kunnen worden schoongemaakt.

Nog een nuttige tip

Aangezien, zoals wij je hierboven hebben verteld, producten die als "wonderspons" worden verkocht in feite van melamine zijn gemaakt, is het zoeken naar melamine sponzen in winkels of online ook een goed alternatief. En in de commentaren op @southernescape's TikTok lazen we ook over een gebruiker die juist deze melamine sponzen gebruikt door ze te weken in een beetje warm water en - als alternatief - een actief oxybleekmiddel of baking soda. Nog een manier om een wonderspons in huis te hebben!

Heb je wel eens soortgelijke trucs geprobeerd?

Advertisement