Deze jongen gebruikt een wasmachinemotor om een elektrische fiets te maken

door Natasja

02 Juni 2022

Deze jongen gebruikt een wasmachinemotor om een elektrische fiets te maken
Advertisement

Veel mensen kiezen voor de fiets als hun belangrijkste vervoermiddel: het is het meest milieuvriendelijk, het vermijdt het gedoe van vastzitten in het verkeer en het is bovenal goed voor het lichaam. Fietsen is zelfs een van de aanbevolen dagelijkse activiteiten - net als hardlopen, wandelen of zwemmen - om gezond te blijven. Maar het is zeker ook behoorlijk inspannend, vooral als je niet al te korte afstanden moet afleggen: daarom worden de zogenaamde e-bikes, of elektrische fietsen, steeds populairder.

Dit zijn fietsen die door middel van elektromotoren ondersteuning bieden bij het trappen: geruisloos en zonder schadelijke uitstoot voor het milieu zijn ze een uitstekende keuze, maar ze zijn vaak erg duur. Maar wat als je er zelf een zou kunnen bouwen? Er is een jongen die het deed, en hij gebruikte de motor van een wasmachine!

Advertisement
RPK R5/Youtube

RPK R5/Youtube

De jongen beschreef zijn project op Reddit (https://www.reddit.com/r/ebikes/comments/hj8buc/finishing_up_the_electronics_and_cover_and_ill/), waar hij schrijft onder de account Jimminecraftguy, en op zijn eigen YouTube-kanaal (https://www.youtube.com/watch?v=asuBEBkRrCI).

Natuurlijk klinkt het bouwen van een elektrische fiets aangedreven door een wasmachinemotor bijna als science fiction, en het is zeker een project dat een minimum aan ervaring met mechanisch en elektrisch werk vereist, maar als je bedenkt dat deze man in staat was om een normale fiets te veranderen in een fiets die 65 kilometer per uur haalt, maakt het dat je het eens wilt proberen.

Advertisement
RPK R5/Youtube

RPK R5/Youtube

Zijn project is online te zien: in de video's vertelt hij hoe hij een borstelloze gelijkstroom-elektromotor monteerde in het midden van het frame van de om te bouwen fiets, en daar vervolgens het transmissieapparaat op aansloot. Op die manier draaien de wielen dankzij de stuwkracht van het systeem dat de jongen heeft uitgevonden.

Bovendien is de motor, net als bij elke zichzelf respecterende e-bike, oplaadbaar. De geniale uitvinder wijst er ook op dat, hoewel hij krachtig genoeg is om de bovengenoemde snelheid te halen (die ook buitensporig is voor een fiets als deze), hij een batterij gebruikt die naar zijn smaak nog te snel ontlaadt, en dit is in feite ook een van de aspecten die hij mettertijd wil perfectioneren.

jimminecraftguy/Reddit

jimminecraftguy/Reddit

Wat denk je, zou je het willen proberen een e-bike te bouwen met een creatief recyclingidee als dit?

Advertisement