Moerbei kweken, de boom met weelderige vruchten die op bramen lijken: een paar tips om te weten

door Natasja

02 Juni 2022

Moerbei kweken, de boom met weelderige vruchten die op bramen lijken: een paar tips om te weten
Advertisement

De moerbei is een ietwat onzichtbare plant, het soort waaraan men niet als eerste denkt om in de tuin te kweken, zelfs niet wanneer men verschillende fruitboomsoorten overweegt. Toch wordt het een robuuste en massieve boom, met een dicht en tendentieel afgerond gebladerte dat zeer zeer mooi is om te zien.

Hij brengt ook bloemen voort en vervolgens smakelijke eetbare vruchten, die lijken op bramen maar langwerpiger van vorm zijn, waarmee je heerlijke jam en vervolgens taarten kunt maken. In de winkels zijn ze moeilijk te vinden, dus het is het overwegen waard om thuis een persoonlijke voorraad aan te leggen. Bovenal is het een vrij gemakkelijk te telen boom, met een lange levensduur en sinds enkele eeuwen bekend, voor de geboorte van Christus. Inheems in Azië, heeft hij zich sindsdien verspreid naar Europa en de rest van de wereld, mede dankzij het feit dat zijn bladeren bijzonder geliefd zijn bij zijderupsen. Lees verder om meer te weten te komen over deze betoverende plant.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Er zijn twee soorten moerbeibomen, afhankelijk van de kleur van de vruchten: zwarte en witte, maar ze vereisen vergelijkbare teelttechnieken.

  • Blootstelling: de plant heeft ruimte nodig om te groeien, dus zoek een plek in de zon en beschut tegen de wind, waar hij rondom 5 tot 6 meter ruimte heeft, zodat hij goed zal groeien en ook gemakkelijk te verzorgen zal zijn bij het snoeien en vooral bij het oogsten van de vruchten.
  • Grpmd: past zich aan verschillende omstandigheden aan, maar geeft de voorkeur aan goed doorlatende, losse grond.
  • Water geven: ze hebben alleen hulp nodig met water geven als ze heel jong zijn of nog in potten staan. Eenmaal gegroeid, is de moerbeiboom zelfvoorzienend dankzij zijn wortels die diep in de grond gaan. De toestand van de plant moet echter worden gecontroleerd in geval van ernstige en langdurige droogte.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia


Wanneer moerbeibomen planten: dit moet meestal gebeuren aan het einde van de winter, hoewel de planten vaak op de markt worden gebracht in hun groeipiek, wanneer ze ook vruchten of bloemen dragen. Als je een plant in het voorjaar of de zomer koopt, moet je hem regelmatig water geven zodat hij niet te veel lijdt onder het lange verblijf in potten, en dan zou je hem al in november in de grond kunnen zetten.

Denk eraan altijd zeer grote gaten te graven (minstens een halve meter diep en breed) en de grond te bewerken: de wortels zullen gemakkelijker wortel kunnen schieten en zich kunnen ontwikkelen, waardoor de plant sterk en stabiel wordt.

Zou je graag een moerbeiboom in de tuin willen hebben?

Advertisement