Ontdek hoe je al het vuil van handdoeken verwijdert met een TikTok video

door Natasja

30 Mei 2022

Ontdek hoe je al het vuil van handdoeken verwijdert met een TikTok video
Advertisement

Er is een uit het Engels ontleend gezegde dat verwijst naar een bepaalde reinigingstechniek zoals het "strippen" van stoffen. Dit houdt in dat de kledingstukken grondig worden gewassen en dat alles wordt verwijderd wat zich tussen de vezels heeft opgehoopt, meestal als gevolg van herhaaldelijk wassen in de wasmachine met een teveel aan wasmiddelen en wasverzachters, en misschien zonder gebruik te maken van hoge temperaturen - die in feite soms worden vermeden, omdat je anders met beschadigde kledingstukken komt te zitten.

Op de sociale media zijn dan ook verschillende voorbeelden te zien van hoe verschillende kledingstukken of ook huishoudlinnen, gewassen met deze drastische methode, al het onzichtbare vuil van jaren lijken te zuiveren. Een voorbeeld is het account van @mrslaurenelms op TikTok.

via @mrslaurenelms/TikTok

Advertisement
@mrslaurenelms/TikTok

@mrslaurenelms/TikTok

De vrouw laat zien hoe door badkamerhanddoeken in dit mengsel van gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten te dompelen, het water waarin ze zijn ondergedompeld binnen enkele minuten donker wordt.

Wat is er nodig?

  • 50 gram borax
  • 50 gram baking soda
  • een eetlepel wasmiddel (poeder of vloeibaar)

Hoe wordt het gedaan? Het is heel eenvoudig:

    1. Vul het bad of een grote teil (als je een kleinere bak gebruikt, waar slechts enkele liters water in gaan in vergelijking met de badkuip, verminder je uiteraard de hoeveelheden borax, baking soda en wasmiddel evenredig).
    2. Gooi de handdoeken die gewassen moeten worden erin
    3. Roer af en toe met een stokje (een bezemsteel is ook prima) om ze goed te laten weken. Schud de handdoeken zo nu en dan.
    4. Na een paar uur (je kunt zelf beslissen, je kunt tot 5 uur wachten), wring de kleren uit en ga verder met de gebruikelijke was, zonder natuurlijk de doses wasmiddel te overdrijven.

Na een paar minuten ziet het water er al vuil uit en na 4 of 5 uur ziet het er echt modderig uit, zoals je op de video (https://www.tiktok.com/@mrslaurenelms/video/6819379227184336134) kunt zien - het is echt indrukwekkend om te zien dat er zoveel vuil uit de handdoeken komt.

Als je niet zeker bent van het resultaat en bang bent dat het de stoffen zal doen verkleuren, probeer het dan met wat oude, meer beschadigde en gekleurde handdoeken! Dit is echter een agressievere procedure die niet voor elke wasbeurt wordt aanbevolen, maar misschien voor occasioneel onderhoud van de handdoeken, ook met een onderbreking van enkele maanden.

Heb je deze techniek al eens geprobeerd?

Advertisement