Gebruik betonstenen om je tuin te verfraaien met goedkope fantastische projecten

door Natasja

24 Juni 2022

Advertisement

Geperforeerde betonstenen zijn robuuste, goedkope en op zichzelf zeer onaantrekkelijke bouwmaterialen: ze worden gebruikt voor de draagconstructies van huizen en van vele grote en kleine bouwprojecten. Maar in de handen van creatieve personen veranderen ze in een uiterst veelzijdig hulpmiddel waarmee je, met weinig geld, je tuin kunt inrichten met ontwerpen die allemaal aanpasbaar zijn.

Er kunnen plantenbakken van alle afmetingen worden gebouwd, evenals nuttige constructies (omheiningen, afscheidingen) en meubels. Het mooie is dat het niet alleen weinig geld kost, maar dat het voorwerpen zijn die praktisch eeuwig meegaan. Kijk eens naar de ideeën hieronder om de inspiratie te vinden die bij jou past.

Advertisement

Ook kinderen kunnen je helpen kleurrijke strepen en vormen op een betonsteen te schilderen om die later te gebruiken als pot voor enkele planten.

Advertisement

Ze worden bijna altijd gekozen voor vetplanten, die misschien langzaam groeien en daarom de nodige ruimte vinden in de gaten in de bakstenen.

royaldesignstudio.com

En door gebruik te maken van allerlei sjablonen kun je decoratieve motieven "afdrukken" die anders moeilijk met de hand na te maken zouden zijn: ze zullen eruit zien als gekochte voorwerpen en niet door jezelf gemaakt.

Naast vetplanten kunnen er echter ook seizoensplanten worden geplant, zodat ze ook zonder verf kleur krijgen.

Soms is het mooi om de hele constructie in één kleur te verven: heel vaak zijn de meerlaagse plantenbakken die met deze stenen worden gemaakt, die met een hoekige vorm, perfect voor veel anders kale plekken in de tuin maar ook op een balkon.

Advertisement

Als je een tafel of rek met meerdere planken nodig hebt voor de hoek waar je je bezig houdt met verpotten, stekken en dergelijke, zijn een paar bakstenen en houten planken meer dan voldoende.

Pinterest

Ze worden ook vaak gebruikt als borders voor bloemperken... En elk gat zal nog meer decoratieve plantjes bevatten!

Advertisement

Een kolom van deze bakstenen, eventueel aan elkaar gecementeerd, biedt de nodige steun voor houten palen waarmee stevige omheiningen kunnen worden gemaakt.

En op dezelfde manier kunnen bankjes en tuinzitjes worden gebouwd.

Advertisement

Wat dacht je van het maken van een buitenbar die je ook kunt versieren met wat planten?

Hebt je al op soortgelijke wijze geperforeerde betonstenen in je tuin gebruikt?

Advertisement