Zwarte vlekken op rozenbladeren? Ontdek hoe je ze moet behandelen

door Natasja

03 Juni 2022

Zwarte vlekken op rozenbladeren? Ontdek hoe je ze moet behandelen
Advertisement

De zogenaamde "Blackspot" is een ziekte die vaak voorkomt bij vele rozensoorten, en die schimmelachtig van aard is (Diplocarpon rosae). Het presenteert zich als een reeks zwarte of donkerpaarse vlekken die cirkelvormig neigen te zijn en op de bladeren verschijnen, vaak omgeven door gele kringen. De door deze vlekken aangetaste bladeren vallen gewoonlijk eerder af dan de andere, alsof ze uitgedroogd zijn.

Hoewel dit een vrij vaak voorkomend en vaak over het hoofd gezien probleem is, vermindert het in feite de groeikracht van de plant. Wanneer de ziekte wijdverbreid is of een kleine of reeds in moeilijkheden verkerende plant treft, moet dan ook onmiddellijk worden ingegrepen. Hoe kun je dit verschijnsel beperken en de rozenplanten veilig houden? Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Hoewel vooraanstaande tuinbouwexperts het probleem van deze schimmel erkennen, blijven ze het gebruik van bestrijdingsmiddelen en chemische middelen slechts als laatste redmiddel en in minimale doses aanbevelen. Daarom moet steeds de voorkeur worden gegeven aan preventieve methoden (zorgvuldige keuze van de meest resistente planten, voorlichting over soorten en cultivars), handhaving van de hygiënische omstandigheden bij de verzorging van de tuin en gebruikmaking van de natuurlijke vijanden van vele plagen.

Niet-chemische remedies:

  • in de herfst gevallen bladeren verzamelen en vernietigen (gewoonlijk met vuur), of
  • begraaf ze onder een dikke laag mulch (ten minste 5 cm) van natuurlijke oorsprong. Dit beschermt planten tegen de winterkou, vermindert vochtverlies in de bodem, verfraait bloembedden en voorkomt onkruidgroei. Het voorkomt ook de verspreiding van schimmel en dus het ontstaan van zwarte vlekken op naburige planten. De aanbevolen mulch is boomschors, goed gerijpte compost, mest, grind, zand en leisteensnippers.
  • Als je de rozen in de herfst snoeit, verwijder dan alle beschadigde takken en als je die in het late binnen- en vroege voorjaar ziet, snoei deze dan ook terug: zo vertraag je het eventuele uitbreken van de schimmelziekte.
  • Verzamel gevallen bladeren met black spot en vernietig ze (ze kunnen bijvoorbeeld worden verbrand), zodat de sporen zich niet kunnen verspreiden.

Er zijn ook een aantal uitwendige en DIY remedies die je kunt proberen: denk er echter aan dat ze moeten worden gebruikt zodra de eerste symptomen zich voordoen, anders hebben ze weinig effect.

  • Baking soda: los een theelepel op in een liter water in een spuitfles. Voeg ook een theelepel vloeibare afwasmiddel (bij voorkeur biologisch) toe. Beter dan afwaszeep is Marseillezeep of zachte kaliumzeep, maar beide met een "zuivere" formulering, zonder additieven, parfum of iets anders. Bespuit de bladeren royaal. Het werkt het best als een preventieve methode, die voorkomt dat de schimmel wortel schiet.
  • Organische fungicide eventueel gevolgd door Neem-olie: biologische fungiciden zijn meestal tuinbouwzepen (zoals zachte kaliumzeep) waaraan zwavel is toegevoegd. En ze worden altijd aangebracht door ze volgens de gebruiksaanwijzing in water te verdunnen en op de bladeren te sproeien. Als je een zwavelproduct hebt gebruikt, kun je vervolgens Neem-olie gebruiken: deze dringt in de plant, zodat je ze slechts één keer hoeft toe te dienen, en het is het beste dit te doen wanneer de temperaturen nog niet hoog zijn of tijdens de heetste uren van de dag, omdat het risico bestaat dat de bladeren verbranden.

Heb je wel eens problemen gehad met black spot op rozen?

Advertisement