De truc met nat papier om niet te huilen bij het uien snijden: werkt het echt?

door Natasja

25 Mei 2022

De truc met nat papier om niet te huilen bij het uien snijden: werkt het echt?
Advertisement

Het web geeft elke dag zo veel interessante feiten, en helpt je vaak zelfs een oplossing te vinden voor een probleem waar je tegenaan loopt, maar heb je er wel eens over nagedacht hoe je kunt voorkomen dat je huilt terwijl je uien hakt? Het is waar dat er mensen zijn voor wie dit niet echt een probleem is, en anderen die veel gevoeliger zijn en die in een oogwenk rode ogen krijgen en tranen over hun wangen rollen.

Een van deze mensen uit de tweede categorie had haar dagelijkse probleem verwoord in een TikTok-video (https://www.tiktok.com/@xxbaileyelizabethxx/video/6930820823708208389) die viral ging dankzij de reactie van een andere gebruiker, die een truc deelde die nog niet bij iedereen bekend was: nat papier.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia


In de video legt Sally uit dat we tranen krijgen bij het snijden van uien omdat het zuur in deze groente, dat vrijkomt bij het snijden, wordt aangetrokken door water en de dichtstbijzijnde bron van water die het vindt, zijn meestal de ogen van de persoon die snijdt, of ook de neus.

Daarom zal wat nat keukenpapier naast de snijplank waar de uien worden gesneden, voorkomen dat het zuur je ogen bereikt.

Meer specifiek, gesneden uien creëren een chemische verbinding genaamd sin-propanethial-S-oxide. Wanneer dit gas de ogen bereikt, reageert het met het water in de traanbuisjes, waardoor irritatie ontstaat.

Verscheidene mensen, op TikTok maar ook daarbuiten, hebben deze truc op de proef gesteld: voor sommigen werkte hij fantastisch, en voorkwam ongewenste tranen, zelfs na uren van nauwgezet werk bij het snijden van uien in alle kleuren. Iemand anders (https://people.com/food/tik-tok-hack-cutting-onions-tears/) daarentegen heeft ontdekt dat het in het beste geval kan helpen om vervelende oogirritatie te verlichten.

Maar er is ook een andere truc die op TikTok wordt vermeld om het probleem te vermijden: aangezien - naar het schijnt - het zuur zich vooral in de wortel van de bol bevindt, zorgt het intact laten van dat deel terwijl de rest wordt doorgesneden ervoor dat het zuur niet vrijkomt. Het is zeker minder praktisch, maar sommige mensen hebben het geprobeerd (https://www.refinery29.com/en-us/2021/04/10415405/does-the-tiktok-onion-hack-work) en het schijnt dat in feite tijdens het wegsnijden van het deel van de wortels er geen problemen waren, maar op het moment dat die werden gescheiden van de rest van de bol vloog het zuur naar de ogen, en kwamen de tranen.

Werken deze trucs voor jou?

Advertisement