Hebben wasknijpers sporen achtergelaten op je kleren? Los dit op met een paar simpele trucjes

door Natasja

30 Mei 2022

Hebben wasknijpers sporen achtergelaten op je kleren? Los dit op met een paar simpele trucjes
Advertisement

Wasgoed aan waslijnen drogen is een methode die, vooral wanneer het niet te koud is, je elektriciteit en geld bespaart in vergelijking met het gebruik van een droger. Maar om te voorkomen dat kleren overal terechtkomen, vooral als je ze op balkons en buiten het huis ophangt, maakt iedereen wel gebruik van wasknijpers.

Sommige zijn zachter voor de kleding, hebben rubberen deeltjes of een meer stompe vorm en laten geen sporen na op de kleding, maar sommige laten duidelijke sporen achter waar de stof door de wasknijpers is afgekneld, zodat lelijke kreukels achterblijven. Hoe kun je deze laten verdwijnen? Kunnen ze voorkomen worden? Lees verder en ontdek hoe.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

Om wasknijpersporen te verwijderen:

  • Je kunt allereerst het strijkijzer gebruiken: uiteraard doe je dit als het kledingstuk al droog is en je het dus niet helemaal opnieuw nat hoeft te maken, maar spuit een beetje water (indien mogelijk gedestilleerd) alleen op het gedeelte met de wasknipersporen en strijk het dan onmiddellijk tot de stof weer droog is. Deze keer zal het goed gespannen zijn.
  • Een vergelijkbaar alternatief, als je het ook sneller wilt doen - vooral als het even duurt voordat het strijkijzer warm is - is om op dezelfde manier een stijltang te gebruiken. 
  • Iets minder doeltreffend is de föhn, maar als het spoor niet te ernstig is, kan het werken of het althans een beetje verbloemen.

Als deze methoden niet werken, kun je proberen een iets groter gedeelte van het kledingstuk nat te maken en opnieuw warmte te gebruiken. Anders zul je moeten wachten tot de volgende wasbeurt om die sporen te doen verdwijnen.

Om een dergelijke situatie te voorkomen, is het dus beter om altijd een beetje voorzichtig te zijn bij het ophangen van de was.

Hoe voorkom je dat wasknijpers sporen achterlaten?

  • Gebruik kleerhangers: geef de voorkeur aan kleerhangers met een breder plastic of houten frame, geen kleerhangers van ijzerdraad die schade kunnen veroorzaken. Dit voorkomt niet alleen dat de wasknijper sporen achterlaat, maar is vaak al meer dan voldoende om het hele kledingstuk niet te hoeven strijken. Dus voor jurken, t-shirts en alles wat op een hanger kan, is het het handigst.
  • Zorg ervoor dat de uiteinden van de verschillende kledingstukken elkaar op de waslijn overlappen: op die manier zal de veer niet slechts één stof strak trekken en een merkbare afdruk achterlaten. Het bespaart ook ruimte op de draad.
  • Er zijn er die tussen verschillende waslijndraden of -stangen hangen en niet langs elke draad, maar kruiselings, zodat elk kledingstuk naar beneden hangt.
  • Voor jurken en t-shirts: hang ze niet op door ze aan de draden dubbel te vouwen, maar door de knijpers aan de kraag, aan de zoom onderaan of onder de oksels aan te brengen.
  • Bij broeken en rokken gaan de knijpers altijd op de taille, zodat de sporen niet zichtbaar zijn.
  • Houd stukken oude, schone handdoeken of doeken klaar, evenals restjes opvulsel (zoals die soms te vinden zijn op kleerhangers in winkels) en leg ze op de kleren op het punt waar ze door de wasknijper zullen worden vastgeklemd.

Met deze voorzorgsmaatregelen hoef je je geen zorgen meer te maken over de sporen die wasknijpers achterlaten op het wasgoed.

Advertisement