Een rommelige speelkamer? Laat je inspireren door TikTok om het op verstandig manier op te ruimen

door Natasja

25 Mei 2022

Een rommelige speelkamer? Laat je inspireren door TikTok om het op verstandig manier op te ruimen
Advertisement

Elk huis met kinderen ligt bezaaid met speelgoed. Als je echter geluk hebt, en er is een ruimte die als speelkamer kan worden gebruikt, dan concentreert de meeste rommel zich daar. Het kan zelfs een deel zijn van de kinderkamer waar de kinderen slapen, of een hoek van een andere kamer. Hoe dan ook, met de uitbundigheid van de kleintjes is het eenvoudig dat al het speelgoed binnen een paar dagen overal verspreid ligt.

Het is niet ongewoon om een speelkamer binnen te komen en niet te weten waar te beginnen om orde te scheppen in de overvloed van voorwerpen die over elk zichtbaar oppervlak verspreid liggen. Een dergelijke rommel is niet alleen vervelend voor volwassenen, maar werkt ook averechts voor de kleintjes die overspoeld worden met speelgoed waar ze misschien niet eens mee spelen.

via @tidycademypro/TikTok

Advertisement
Video tutorial via @tidycademypro/TikTok

Video tutorial via @tidycademypro/TikTok

Als je niet weet waar je moet beginnen, probeer dan de methode die wordt geïllustreerd door het @tidycademypro-account op TikTok https://www.tiktok.com/@tidycademypro/video/6983370360670440709.

De eerste stap is veel manden te hebben: niet alleen die welke in de meubels passen, maar zowat elk soort bak, mand, doos van welk materiaal je ook maar bij de hand hebt. Ze zullen nooit genoeg zijn.

    1. Begin met alles op te rapen wat je op de grond ziet
    2. Verdeel de verschillende voorwerpen in categorieën: op dit moment dienen ze alleen om te begrijpen hoe je te werk moet gaan bij het schoonmaken, je hoeft nog niet te bedenken op welke manier de kinderen ze zullen gebruiken.
    3. Sorteer in dit stadium ook wat kapot en onherstelbaar lijkt of moet worden weggegooid of weggegeven.
    4. Maak ook een mandje voor alles waarvan je niet weet in welke categorie je het moet onderbrengen.
    5. Verlaat de kamer en verzamel ook al het speelgoed dat in de rest van het huis ligt, en leg het dan in de manden die je in de speelkamer aan het maken bent.
    6. Als je veel manden vol verschillende voorwerpen hebt, leg ze dan allemaal netjes op een rijtje langs één muur van de kamer.
    7. Als je de vloer hebt opgeruimd, ga je verder met het leegmaken van lades en meubels: die zullen waarschijnlijk ook niet georganiseerd zijn. Terwijl je ze leegmaakt, blijf je de manden gebruiken die tegen de muur liggen om alles te verdelen.
    8. Wanneer je de houders (laden, manden, dozen...) in de kamer hebt opgeruimd, vul  ze opnieuw naar gelang van het soort speelgoed. Zacht speelgoed aan de ene kant, speelgoedauto's aan de andere, en ook dierenfiguurtjes, actiefiguren, LEGO enz.

Op dit punt heb je orde geschept en het voor jezelf en de kinderen gemakkelijker gemaakt om telkens te vinden wat ze zoeken. Het kan ook nuttig zijn een zeer grote opvangmand te hebben waarin je het speelgoed elke dag na gebruik opbergt, zodat je het bij de wekelijkse schoonmaak alleen maar hoeft te legen en alles weer op zijn plaats te zetten. En je zou dit zelfs met de hulp van de kleintjes kunnen doen, met een beloningsspel!

Advertisement