Zou je ooit gedacht hebben dat roest een decoratie voor de tuin kon zijn?

door Natasja

23 Mei 2022

Zou je ooit gedacht hebben dat roest een decoratie voor de tuin kon zijn?
Advertisement

Een door roest aangetast metalen voorwerp is iets dat moet worden weggegooid, aangezien het niet meer bruikbaar is. Maar in de handen van een creatieve geest kan het een stijlvol inrichtingselement worden. Het roodachtige patina dat het metaal omhult en de oorspronkelijke, gedefinieerde vormen afschuint, geeft het een doorleefde uitstraling die verrassend nuttig is voor het decoreren van de tuin, net zoals het soms wordt gebruikt in shabby chic of rustieke inrichting.

Zo kun je sculpturen maken van afgedankte voorwerpen, decoraties voor omheiningen en zelfs roestig metaal kiezen als materiaal voor kunstopstellingen of integrale onderdelen van het landschap. Kijk eens naar de ideeën hieronder.

Advertisement

Tandwielen en oude onderdelen van machines of metalen voorwerpen die verroest zijn: ze kunnen op geen enkele manier gebruikt worden... Tenzij je ze ziet als decoratieve stukken. Je zou er sculpturen van kunnen maken door ze te stapelen.

Advertisement

Net als rondsels of soortgelijke tandwielen: ze zouden een decoratie voor een omheining kunnen worden of een steun om klimplanten op te laten groeien.

Is er een, wat oude en wat lelijke, kraan die niemand gebruikt die uit de grond steekt? Met een glazen druppel en een oude metalen emmer wordt het een kunstopstelling - zonder het risico dat er iemand over struikelt.

Als een paar grote ijzeren spijkers zijn geroest, of je hebt ze over nadat je iets uit elkaar hebt gehaald, dan kun je metalen alliums maken om bloemperken mee te versieren.

Met doorsnedes van metalen buizen kun je unieke borders maken.

Advertisement

Alle vlakke, zelf stukke, voorwerpen zijn perfect voor hekken!

Advertisement

En als je klimsteunen neemt die mettertijd gaan roesten, worden ze niet noodzakelijk lelijk om te zien!

Als je vervolgens internet verkent, vind je fantastische beeldhouwwerken van vele ambachtslieden die de tuin versieren met opvallende creaties.

Advertisement

Ze kunnen de vorm van planten en dierensilhouetten nabootsen, maar ook een geometrisch uiterlijk hebben.

... Zoals prachtige hoepels voor moderne Moon Gates!

Advertisement

Vaak zijn deze opstellingen gemaakt van zogenaamd Cortenstaal, dat ook wordt gebruikt voor draagconstructies en omheiningen in de tuin. Het is een super fascinerend materiaal, ook wel "het metaal dat leeft" genoemd, omdat het tijdens het oxidatieproces bedekt wordt met een poreuze buitenpatina en een binnenlaag die rijk is aan koper, chroom en fosfor en die ondoordringbaar is.

Advertisement