Maak mooie DIY plantenbakken om aardbeien in kleine ruimtes te kweken!

door Natasja

22 Mei 2022

Maak mooie DIY plantenbakken om aardbeien in kleine ruimtes te kweken!
Advertisement

Aardbeien behoren tot de lekkerste vruchten waarvan we in het voorjaar kunnen genieten, en ze zijn ook vrij gemakkelijk te telen. Daarom krijgen we gelijk zin om onze eigen voorraad verse aardbeien klaar te maken en op te eten. Vaak zijn we echter geneigd om a priori af te zien, omdat we weten dat we niet over een tuin beschikken met voldoende ruimte om zelfs maar één rij planten te maken.

Toch lenen deze planten, net als andere die in een moestuin worden gekweekt, zich ervoor om in compactere potten en plantenbakken te worden gekweekt, zelfs de planten die in de hoogte groeien en ook perfect zijn op een balkon of terras. Er zijn veel DIY projecten voor het maken van deze structuren met behulp van potten, houten planken of zelfs door plastic of metalen houders te recyclen. Kijk eens naar de ideeën hieronder.

Advertisement
Tutorial via ruggydiy.com

Tutorial via ruggydiy.com

Je kunt een toren maken met potten van 3 verschillende afmetingen, net zoals je met bloeiende planten doet, in feite creëer je een plantentoren. De grootste pot onderaan en de kleinste bovenop. In elk ervan leg je een bodem van stenen (of geëxpandeerde klei) en aarde, en vervolgens vul je elke andere ruimte op met aarde, waar je uiteindelijk je aardbeien zult planten. Ze zullen gedurende de hele vegetatie-, bloei- en vruchtzettingsperiode mooi zijn!

Advertisement
Tutorial via simpleseasonal.com

Tutorial via simpleseasonal.com

Een oplossing die doet denken aan de tuinen van vroeger is het gebruik van terracotta potten met veel openingen in de zijkanten: deze amfora's zijn tijdloze modellen, die meestal worden gebruikt voor bloeiende plantjes, maar ook prima werken met aardbeien. Afhankelijk van de handleidingen zijn er aanwijzingen om binnenin een geperforeerde buis aan te brengen, waardoor het water meer en op een verspreide manier ook naar de aan de zijkanten groeiende plantjes wordt geleid. In ieder geval moet altijd worden gezorgd voor een drainerende bodem van kiezelstenen of geëxpandeerde klei.

Wil je hangende plantenbakken voor je aardbeien? Je kunt manden gebruiken of zelfs blikjes recycleren.

Tutorial via bhg.com

Tutorial via bhg.com

Wanneer je je verdiept in de wereld van de houten projecten, heb je talloze mogelijkheden en modellen: je kunt bijvoorbeeld een soort verhoogd bloembed met meerdere verdiepingen creëren door lage en brede houten kisten op elkaar te stapelen, die altijd kleiner van formaat zijn.

Tutorial via hydrangeatreehouse.com

Tutorial via hydrangeatreehouse.com

Anders kun je het plukken van aardbeien gemakkelijker maken door ze in een drieniveaus plantenbak in de vorm van een ladder te zetten. Dit zijn ook geschikte projecten voor bloemen of kruiden.

Advertisement
Tutorial via sunnyhomecreations.com

Tutorial via sunnyhomecreations.com

Dan zijn er de meest innovatieve en superruimtebesparende oplossingen: die welke volledig verticaal worden ontwikkeld. Dit zijn echte compacte kolommen. Ze kunnen worden gemaakt door vier eerder geboorde latten samen te voegen, of ook door de lege palen van een oude houten omheining te recyclen.

Tutorial via sowanddipity.com

Tutorial via sowanddipity.com

Een andere optie voor verticale, en zelfs op palen gemonteerde aardbeienplanthouders (dus ook op wandpanelen, als je dat wenst), is met gerecyclede geperforeerde plastic manden.

Zou je op deze manier aardbeien willen telen?

Advertisement