Weet je nooit hoeveel water je de planten moet geven? Probeer van onderaf water te geven

door Natasja

22 Mei 2022

Weet je nooit hoeveel water je de planten moet geven? Probeer van onderaf water te geven
Advertisement

Wanneer je instructies leest over hoe je planten water moet geven, is de kans groot dat je de waarschuwing om te voorkomen dat het water stagneert, overdreven vindt: we zijn er namelijk aan gewend planten van bovenaf water te geven, d.w.z. door het water op de grond te laten lopen (beter om de bladeren te vermijden), waarna het in de pot naar beneden loopt om de wortels te bereiken.

Vaak besef je echter niet dat de grond in de potten te compact en te zwaar is, en daardoor een spons vol water wordt rond de wortels, die in feite verzadigd raken en "verdrinken". Van daaruit ontstaat wortelrot, wat leidt tot de bijna altijd onherstelbare dood van de planten. De eerste verdedigingslinie is goed gedraineerde, lichte grond, maar verder?

Wie ervaring heeft, weet hoeveel water moet worden geven en hoe vaak, om waterretentie te voorkomen. Maar het is mogelijk, zelfs zonder een expert te zijn om ongewenste resultaten te besparen: je kunt de planten namelijk van onderaf water geven, zoals je in veel kwekerijen ziet.

Advertisement
Video tutorial via PLANTERINA/YouTube

Video tutorial via PLANTERINA/YouTube

Wat heb je nodig?

Het enige wat je nodig hebt is een grote schotel voor elke pot, en in het geval van meerdere kleine potten is het beter om een grote bak te gebruiken om ze samen te zetten: dit kan een oude bakplaat zijn, een teil, een emmer, enz.

Wat moet je doen?

De methode is vanzelfsprekend: vul de schotel met de pot die er al in staat met water, of giet 3 vingers water in de bak waarin je meerdere potten bij elkaar kunt zetten. Je moet dan niet alleen kraanwater gebruiken, dat vaak een grote hoeveelheid chloor bevat. Als je geen regenwater kunt gebruiken, kun je de helft kraanwater en de helft gedestilleerd water gebruiken.

Anders kun je de bak met leidingwater vullen en 24 uur wachten alvorens de planten erin te zetten: dit is de tijd die nodig is om het chloor te laten verdwijnen.

Laat de potten ongeveer tien minuten staan, en als je geen vocht in de potgrond voelt (door met een vinger ongeveer 10 diep te prikken), laat de potten nog eens 10 minuten staan. In ieder geval is het raadzaam om na maximaal een half uur het overtollige water af te tappen.

Hoe vaak?

Steek een vinger tussen de aarde van de pot en de wand van de pot zelf: als je zelfs maar enkele centimeters diep vocht voelt, is het tijd om water te geven.

Waarom werkt het en wat zijn de voordelen?

Als je erover nadenkt, vind je bij planten in hun natuurlijke habitat geen water dat onder hun wortels stagneert: het water loopt steeds dieper van hen weg. Op die manier bestaat er geen gevaar voor verzadiging van de wortels. Bovendien worden de wortels gestimuleerd om van onderaf naar water te zoeken, zodat ze dieper en sterker groeien.

Je kunt meer over deze methode te weten komen door deze video https://www.youtube.com/watch?v=UR7meOqFq6c te bekijken.

Advertisement