Vetplanten als sculpturen: ontdek de meest ongelofelijk gevormde soorten!

door Natasja

11 Juni 2022

Vetplanten als sculpturen: ontdek de meest ongelofelijk gevormde soorten!
Advertisement

Dat planten een buitengewoon koninkrijk vormen, is geen geheim, maar toch is het niet gemakkelijk zich een voorstelling te maken van de ontelbare vormen en kleuren waarin zij zich kunnen presenteren: vooral in de wereld van de succulente (oftewel vetplanten) soorten zitten exemplaren verscholen waarvan men moeilijk kan geloven dat ze echt zijn.

Er zijn planten met bladeren die eruit zien als dolfijnen of konijnenoren, andere met de vorm van een zeemeermin die in het water duikt, en nog veel meer: hieronder vind je een paar planten met absoluut prachtige vormen die je misschien wel aan je verzameling wilt toevoegen.

Advertisement

Fishbone cactus (Epiphyllum anguliger)

Een zeer vreemde plant: hij wordt beschouwd als een cactus, ook al ziet hij er niet zo uit (hij heeft geen doornen), en in de natuur is het een epifytische plant, die op bomen groeit (zoals orchideeën). Als hij jong is, groeit hij met rechtopstaande visgraatbladeren, maar geleidelijk aan neemt hij een hangende groeiwijze aan. Hij heeft ook een mooie bloeiwijze. Hij houdt van een zeer vochtige omgeving (precies het tegenovergestelde van cactussen) en gefilterd licht.

Advertisement

Myrtillocactus geometrizans cristata

Ook deze plant is, evenals de vorige, afkomstig uit Mexico, maar anders dan de vorige is hij typisch voor woestijnomgevingen. In het wild kan hij tot 4 meter hoog worden, maar bij thuiskweek kan hij niet zo groot worden: in de beste gevallen wordt hij 1,5 meter hoog en hij produceert nauwelijks bloemen.

De schoonheid ligt echter in de sculpturale vorm, die lijkt te zijn gevormd door de wind of de zeestroming.

Dolfijnenplant (Senecio Peregrinus)

Elk blad lijkt op een dolfijn die door de golven springt! Deze kruiskruid kan tot 90 centimeter lange afhangende takken krijgen, maar wordt niet hoger dan 15 centimeter. Door zijn groeiwijze is hij perfect voor hanging baskets of geplaatst in potten op een vensterbank, plank of balustrade, zodat het gebladerte dan vrij naar beneden kan hangen. Kies een lichte plaats waar de plant echter niet te lang aan direct zonlicht wordt blootgesteld.

Zeemeerminnenplant (Crested Senecio Vitalis)

Hij komt uit het zuidelijkste puntje van Afrika en is een werkelijk prachtige plant, die maximaal 60 cm hoog wordt, maar zich tot 90-150 cm kan uitbreiden. Door zijn vorm en blauwgroene kleur lijkt hij op de staart van een zeemeermin die in het water duikt. Hij schijnt ook te groeien in de winter en te overwinteren in de zomer.

Hij heeft een aarde nodig voor cactussen en vetplanten, en geeft de voorkeur aan een zonnige of licht beschaduwde plek.

Konijnenplant (Monilaria obconica)

Veel konijntjes die met gespitste oren uit de grond komen: zo zien de scheuten van de Monilaria obconica eruit. Ook wanneer ze groeien, doen die fluweelachtige bladeren nog aan die schattige diertjes denken, en daarom is het een van de planten die zo populair is geworden in Japan.

Het is een doornloze vetplant die op droge plaatsen groeit en zeer weinig verzorging nodig heeft: blootstelling op een lichte plaats en schaarse bewatering. Als je geluk hebt, zie je ook zijn prachtige witte bloemen die lijken op kleine madeliefjes!

Advertisement

Levende stenen (Lithops)

Deze woestijnplanten, ook wel "Levende stenen" genoemd, hebben zeer weinig water nodig, maar moeten worden gekweekt in een omgeving die niet onder de 15 graden daalt (en de ideale temperatuur ligt tussen 17 en 23 graden) en ten minste 5 uur per dag volle zon garandeert. De mooiste manier om ze neer te zetten is in schalen waarin ze precies omgeven zijn door kiezel en gruis, om ze te camoufleren.

Heb je deze planten al eens gekweekt?

Advertisement