Wil je duiven van je balkon verjagen? Probeer het met deze niet-agressieve remedies

door Natasja

15 Mei 2022

Wil je duiven van je balkon verjagen? Probeer het met deze niet-agressieve remedies
Advertisement

In de stad en daarbuiten is het niet moeilijk om veel duiven tegen te komen die de daken of balkons van de huizen als hun favoriete schuilplaats kiezen. In de loop der jaren zijn deze dieren volledig gewend geraakt aan het leven in nauw contact met de mens, zodat het moeilijk is ze te ontmoedigen om bij de huizen te blijven zonder toevlucht te nemen tot een of ander afschrikmiddel. Helaas, hoe meer van deze vogels lang en gewoonlijk op één plek blijven, hoe meer vuil zich ophoopt en daarmee risico's voor de gezondheid van de mensen.

Het komt er dus op aan methoden te gebruiken die doeltreffend zijn, maar ook respect tonen voor deze dieren. Er zijn er verschillende die het proberen waard zijn wanneer de oplossing onhoudbaar wordt, en we vertellen je er hieronder over.

pxhere.com

pxhere.com

  • Optische gel: het is een innovatief en ook milieuvriendelijk middel. Het bevuilt namelijk niet, is niet giftig voor dieren en bederft zelfs de esthetiek van gebouwen niet. Het is een visueel en olfactorisch afschrikmiddel: er zitten plaatjes in die ultraviolet licht weerkaatsen en zo flitsen veroorzaken die voor het oog van de vogels op vlammen lijken en zo binnenkomende vogels verjagen. Bovendien bevatten de plaatjes natuurlijke oliën die voor deze dieren ongewenst zijn, en daarom worden ze ook beschouwd als olfactorisch afschrikmiddel. Het nadeel is dat ze nog steeds periodiek moeten worden vervangen door andere.
  • Puntige paaltjes: als deze paaltjes op de juiste plaats worden aangebracht, voorkomen ze dat vogels neerstrijken op de verschillende oppervlakken waaraan ze gewoonlijk de voorkeur geven en dus ook dat ze nesten maken. Het probleem is dat ze vaak zeer opvallend zijn en afbreuk doen aan de esthetiek van de gebouwen of steunen waarop ze zijn aangebracht. In tegenstelling tot gel zijn ze echter duurzamer.
  • Netten: niet zelden worden op balkons netten aangebracht, vooral als die erg hoog liggen. Ze worden gebruikt op moeilijk bereikbare plaatsen en hebben meestal geen noemenswaardige visuele impact van op afstand, zodat ze het uitzicht van het gebouw niet te zeer bederven.
  • Ultrasone afschrikmiddelen: aangezien vogels een gevoeliger gehoor hebben voor bepaalde frequenties dan mensen, kun je deze apparaten installeren die geluidsgolven uitzenden met frequenties die voor ons onmerkbaar zijn, maar voor hen zeer hinderlijk.
  • Sprays: ook een DIY remedie, maar een die vaak moet worden toegepast. Ze zijn meestal op basis van peper. Zo worden bijvoorbeeld gedroogde pepers fijngestampt en vervolgens in gelijke delen water en azijn gedurende een paar uur met gesloten deksel gestoofd. Als het erg warm is, kun je de ingrediënten ook in een fles gieten die je gedurende enkele uren gesloten in de zon laat staan. Zodra het aftreksel klaar is, giet je alles in een sprayflacon om het product op alle oppervlakken te spuiten waar duiven gewoonlijk rusten.

Heb je wel eens een van deze methodes geprobeerd?

 

Advertisement