Het huis onderhouden: ontdek de eenvoudigste klussen die je zelf kunt doen

door Natasja

15 Mei 2022

Het huis onderhouden: ontdek de eenvoudigste klussen die je zelf kunt doen
Advertisement

Je huis onderhouden is altijd nodig, een hele reeks maatregelen en werkzaamheden die elk seizoen weer opnieuw moeten gebeuren en toenemen met het verstrijken van de tijd, die altijd op alles onvermijdelijk sporen achter laat. Als je geen tijd of de juiste vaardigheden hebt, is het altijd handig om een vakman in te schakelen, ook voor kleine klusjes, maar er zijn ook kleine onderhoudsklussen die gemakkelijk zelf kunnen worden gedaan, zonder dat je iemand hoeft in te schakelen waardoor je meer geld uitgeeft.

In feite kunnen diverse reparaties en verbeteringen soms met weinig geld worden opgelost, zoals in de volgende gevallen.

Advertisement

Afdichtingen

Als je wilt dat de afdichtingen van deuren en ramen klaar zijn voor de winterkou en je tevens beschermen tegen de warmte van de zomer, wanneer alles in het werk wordt gesteld om te voorkomen dat de koelte die wordt geleverd door airconditioners, ventilatoren en dergelijke, snel verdwijnt, kun je ze gemakkelijk verwijderen en vervangen door nieuwe. Ze zijn niet duur en als je de tocht eenmaal hebt afgedicht, worden je kamers veel leefbaarder wat temperatuur betreft, en ook moeilijker toegankelijk voor ongewenste insecten.

Advertisement

Badkuip- of douchecabine afdichting

De silicone die je tussen de badkuip of douche en de muur aanbrengt, moet regelmatig worden vervangen. Het gebeurt niet elk jaar, maar zelfs als je zorgvuldig vaak schoonmaakt om te voorkomen dat schimmel en vuil zich direct op de afdichtingen ophopen, worden deze vroeg of laat de broedplaats voor ongewenste sporen. Trek alles eraf en vervang het met nieuwe silicone in een handomdraai.

Openen en sluiten van waterkranen

Openen en sluiten van waterkranen

Commons Wikimedia

Onder het toilet of de wastafel bevinden zich kranen die worden gebruikt om de watertoevoer naar de respectieve sanitairen af te sluiten of toe te staan. Ze worden gewoonlijk alleen gesloten wanneer er loodgieterswerkzaamheden moeten worden verricht, zodat kalkaanslag zich zowel binnen als buiten gemakkelijk kan ophopen en jarenlang ongemoeid kan blijven. Daarom moeten ze een paar keer per jaar worden geopend en gesloten, zodat ze niet verstopt raken.

Schuimstraalbreker

Kranen hebben vaak een geperforeerde schijf op de opening, die dient om de waterstraal te breken, zodat deze gelijkmatiger naar buiten komt. Ze worden het snelst aangetast door roest of kalkaanslag. Haal ze daarom een paar keer per jaar uit elkaar en dompel ze in azijn en water om ze te ontstoppen en weer zo goed als nieuw te maken. Als ze teveel zijn beschadigd, breng ze naar een loodgieters- of ijzerwarenwinkel en koop een nieuwe van dezelfde maat.

Ledlampen

Ledlampen

Commons Wikimedia

Ledlampen verbruiken minder, gaan langer mee dan conventionele lampen en vooral de nieuwste generatie lampen straalt licht uit in verschillende kleuren dat beter dan conventionele lampen kan worden aangepast aan verschillende soorten kamers, waardoor deze leefbaarder en comfortabeler worden.

Advertisement

Dimmer

Niet alleen het vervangen van traditionele gloeilampen door led's, maar ook het vervangen van schakelaars door dimmers in meer bewoonde kamers is een verbetering om te overwegen: deze schakelaars regelen de intensiteit van het licht, een manier om het naar behoefte te "doseren", wat geld bespaart op je energierekening.

De gleuven in de verharde oppervlakken

Opritten en verharde oppervlakken, vooral van beton of asfalt, kunnen na verloop van tijd barsten en scheuren vertonen. Om te voorkomen dat ze zich vullen met aarde waarin onvermijdelijk onkruid zal groeien, is het een goed idee ze snel dicht te maken. Er zijn ook speciale producten als je het beton niet wilt voorbereiden of kleine hoeveelheden asfalt moet gebruiken.

Advertisement

Het installeren van afdekkingen bij kiepramen

Kiepramen zijn ramen die in kelderruimten zijn aangebracht om natuurlijk licht binnen te laten. Van buitenaf zijn dit ramen die je net boven de grond ziet uitkomen, en soms zijn ze te zien door ervoor te graven, in de grond buiten, om een ruimte vrij te maken en een groter raam te kunnen plaatsen.

Om echter te voorkomen dat die ruimte vuil en geruïneerd wordt door de regen en alle bladeren of naalden die van de bomen vallen, moeten schuine afdekkingen met hoge randen worden geïnstalleerd.

Afwateringskanalen

De regenpijpen van de dakgoot zijn kanalen die het regenwater naar de grond afvoeren. Als ze niet in de grond lopen om een tank te vullen (de meest ecologische en meest verkieslijke optie, om water te hebben dat in de tuin kan worden hergebruikt), mogen ze niet zo worden geplaatst dat het water zich dicht bij het huis, d.w.z. in de richting van de funderingen, verzamelt. Het is beter om oplossingen te vinden die dat water naar elders kanaliseren, ook door het wat verder van het gebouw af in de grond te verspreiden.

Wat voor onderhoudswerk doe jij meestal zelf?

Advertisement