Een kamer grondig schoonmaken: de trucs om het op de meest efficiënte en professionele manier te doen

door Natasja

12 Mei 2022

Een kamer grondig schoonmaken: de trucs om het op de meest efficiënte en professionele manier te doen
Advertisement

Niemand, of bijna niemand, kijkt uit naar het moment waarop hij of zij urenlang een kamer in huis grondig moet schoonmaken, maar het lijdt geen twijfel dat je op gezette tijden je handen uit de mouwen moet steken en verder moet gaan dan de gebruikelijke routinematige schoonmaak. Het is de beste manier om hygiëne te handhaven, de werkzaamheden voor de komende weken en maanden te vergemakkelijken en vaak ook een gelegenheid om de staat van meubilair en diverse oppervlakken te controleren, en misschien ook om spullen uit te zoeken die je niet meer nodig hebt en zo nuttige ruimte vrij te maken.

Hoe pak je deze taak op de juiste manier aan? Er zijn trucs die je kunnen helpen.

Advertisement
Pexels

Pexels

Volgens deskundigen zijn er een aantal stappen die moeten worden gevolgd om het beste resultaat te bereiken zonder energie en tijd te verspillen.

  1. Controleer de kamer ter voorbereiding van de dag dat je moet schoonmaken en stel een lijst op van dingen die je moet doen of ook van producten die je moet kopen. Als je alles op papier ziet staan en een actieplan opstelt, helpt dat je ook om mentaal orde op zaken te stellen, zodat je alles gemotiveerder kunt aanpakken
  2. Zet zakken, manden of kartonnen dozen klaar om alle spullen in te verzamelen waarvan je niet weet waar op te bergen terwijl je aan het afstoffen/schoonmaken bent of die terug moeten naar andere kamers. Het heeft geen zin om op dat moment te stoppen met schoonmaken om alles weer op zijn plaats te zetten door het hele huis. Je zult dit later doen. Als je dus een karretje hebt met verschillende schappen, waarop je deze houders en schoonmaakspullen kunt zetten, zal dat een stuk handiger zijn.
  3. Open de ramen: verluchting van de kamers is essentieel voor je gezondheid en maakt het werk aangenamer.
  4. Doe alles weg wat als afval wordt beschouwd, zorg zo mogelijk voor minstens een paar zakken zodat je het afval kunt sorteren en het later niet meer hoeft te doen.
  5. Begin altijd bovenaan: laat stof en vuil steeds van boven naar beneden vallen, en vergeet spiegels, schermen en ramen niet.
  6. Veeg de rommel op die zich op de vloer heeft opgehoopt. Als het kan en het handiger is, gebruik dan direct de stofzuiger.
  7. Maak indien nodig de planken van boven naar beneden schoon.
  8. Maak in de slaapkamer het bed op nadat je alles hebt schoongemaakt, maar voordat je de vloer schoonmaakt.
  9. Maak de vloer schoon, sluit de deur en kom pas terug als alles droog is, doe het raam dicht en geniet van een schone ruimte!

Wat is jouw schoonmaakroutine?

Advertisement