Zelfgemaakt rozenwater: ontdek de eenvoudige manier om het zelf te maken

door Natasja

29 Mei 2022

Zelfgemaakt rozenwater: ontdek de eenvoudige manier om het zelf te maken
Advertisement

Rozenwater is een natuurlijk product dat al eeuwenlang bekend is en gebruikt wordt in vele schoonheidsrituelen. Het heeft niet alleen een onmiskenbare en onweerstaanbare geur, maar heeft ook verschillende heilzame effecten voor het welzijn.

Het is een infusie van rozenblaadjes die het mogelijk maakt de eigenschappen van rozen - een van de meest gebruikte bloemen in de cosmetica-industrie - te gebruiken voor de gezondheid en het welzijn van het lichaam. Volgens sommige studies dateren de eerste toepassingen al uit de 7e eeuw in Iran. Tot op de dag van vandaag is dit natuurlijke product een van de populairste traditionele remedies voor het welzijn van de huid. Het is rijk aan antioxidanten, verzacht irritatie en roodheid, en verlicht ook de symptomen van aandoeningen zoals acne, psoriasis, eczeem en dergelijke.

Lees verder om te weten te komen hoe je het thuis kunt bereiden.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat heb je nodig is:

 • 1 kopje verse rozenblaadjes (dit is ongeveer van twee of drie bloemen). Het is raadzaam rozen te gebruiken die eetbaar zijn - hoewel veel van de bekendere soorten dat zijn, wordt over het algemeen de voorkeur gegeven aan Rosa Damascena, Rosa rugosa alba, Rosa gallica. Zorg er echter voor dat ze niet zijn behandeld met pesticiden en andere chemicaliën.
 • een grote pan of steelpan
 • een vergiet
 • glazen spuitfles of pot
 • 2 liter gedestilleerd water

Hoe gaat je te werk?

 1. Scheid voorzichtig alle bloemblaadjes van de bloem en was ze voorzichtig om eventuele sporen van stof of vuil te verwijderen.
 2. Leg de schoongemaakte bloemblaadjes in de pan.
 3. Voeg het gedestilleerde water toe zonder te overdrijven: zorg ervoor dat het de bloemblaadjes volledig bedekt en voeg dan langzaam water toe.
 4. Zet de pan op een fornuis op een laag vuur.
 5. Dek af met het deksel en laat een half uur tot 45 minuten sudderen.
 6. Wanneer de bloemblaadjes hun kleur hebben verloren, kun je het vuur uitzetten.
 7. Laat de pan afkoelen.
 8. Wanneer het aftreksel helemaal koud is, neem je het vergiet en zeef je de vloeistof in een spuitfles of glazen pot.

Het rozenwater is in de koelkast tot een maand houdbaar.

Zo heb je je eigen rozenwater om te gebruiken als tonic voor je gezicht, geparfumeerd water voor je lichaam, parfum voor je haar (dat blijkbaar ook kroeshaar tegengaat) of om in bad te gebruiken, luchtverfrisser om in huis te sprayen of op stoffen voordat je ze strijkt en nog veel meer!

Advertisement