Te veel schuim in de wasmachine of op de gewassen was? Ontdek waarom dat gebeurt en hoe het op te lossen

door Natasja

10 Mei 2022

Te veel schuim in de wasmachine of op de gewassen was? Ontdek waarom dat gebeurt en hoe het op te lossen
Advertisement

Het is normaal dat er schuim ontstaat terwijl de wasmachine draait, gezien de interactie van wasmiddel en water dat in de draaiende trommel wordt gemengd. Maar er zijn gevallen waarin het duidelijk is dat er te veel schuim is, en misschien zelfs tijdens het wassen naar buiten komt, of waarbij je aan het eind van het programma wasmiddelresten op de kleding ziet.

Daar zijn een aantal redenen voor, en er zijn ook een aantal remedies die het probleem kunnen helpen oplossen. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

De oorzaken

  • Er is te veel wasmiddel gebruikt in het bakje. Soms voorkomt het gebruik van minder wasmiddel niet alleen deze verschijnselen, maar helpt ook om zachtere weefsels te krijgen, omdat overtollige zeepresten zich daartussen niet ophopen.
  • Wascycli op lage temperatuur worden te vaak gebruikt (het nog erger indien met veel wasmiddel): het apparaat is daardoor niet in staat zichzelf te "reinigen" en het wasmiddel op te lossen dat zich bij elk nieuw gebruik ophoopt in plaats van te worden meegevoerd door het warme water.
  • De gewassen stof is al verzadigd met wasmiddel, misschien als gevolg van een of ander voorwasproces met de hand waarna het niet goed is uitgespoeld.
  • Het water is niet hard genoeg.

Wat moet je doen?

    1. Maak de wasmachine schoon: het eerste wat je moet doen is het apparaat ontdoen van al het wasmiddel dat zich erin heeft opgehoopt. Draai vervolgens een of meer wasbeurten op de hoogste temperatuur zonder wasmiddel totdat je ziet dat er geen schuim meer is.
    2. Voor de delen die je met de hand kunt bereiken, gebruik producten (zonder zeep) om de binnenkant schoon te maken. Je kunt ook DIY producten gebruiken, maar in dat geval is het beter specifieke detergenten te gebruiken.
   3. Overschrijd nooit de hoeveelheden wasmiddel en wasverzachter die in de gebruiksaanwijzing van het apparaat worden aangegeven.
    4. Om misverstanden te voorkomen, moet je regelmatig een onderhoudscyclus uitvoeren (afhankelijk van hoe vaak je het apparaat gebruikt) op 90°, zonder afwasmiddel of met slechts een beetje azijn. Maar ook met azijn is het beter niet te overdrijven.
    5. Gebruik een extra spoelcyclus, vooral wanneer je de kleding met zeep hebt voorbehandeld.

Is het wel eens voorgekomen dat er te veel schuim in de wasmachine was ontstaan of op de kleren zat?

Advertisement