Weg met onaangename geuren in huis: probeer enkele eenvoudige trucs om kamers en voorwerpen te ontgeuren

door Natasja

09 Mei 2022

Weg met onaangename geuren in huis: probeer enkele eenvoudige trucs om kamers en voorwerpen te ontgeuren
Advertisement

Niemand wil een kamer binnenkomen en begroet worden door een onaangename geur, en niemand gebruikt graag iets dat vies ruikt. Onaangename geuren ontstaan onvermijdelijk in kasten die gesloten blijven, in bakken waarin je voedsel hebt bewaard, bij de vuilnisemmer en bij zoveel andere gelegenheden, en hoewel de beste en onvermijdelijke remedie altijd is om alles grondig schoon te maken, kan de eerste verdedigingslinie het gebruik van een of andere vorm van verfrisser zijn.

Tussen de schoonmaakbeurten door kun je verschillende onaangename geuren op afstand houden met behulp van doeltreffende trucs, zoals de onderstaande.

Advertisement

Schoenen

Voor schoenen kunnen verschillende middelen worden gebruikt: een van de eenvoudigste is om er een stuk zeep in te doen (eventueel ook in een gaasje of een stoffen zakje) en de geur van zweet of nattigheid te neutraliseren.

Ook een beetje baking soda (waarbij de schoenen geschud moeten worden voordat ze weer worden aangetrokken), droog koffiedik, verfrommelde krantenvellen en een paar druppels etherische olie zijn allemaal ideeën die altijd van pas komen.

Advertisement

De badkamer

De badkamer

Pixabay

In de badkamer helpen geurkaarsen om onaangename geuren te verwijderen. Maar ook als ze ongeparfumeerd zijn, is de lichte rook die ze voortbrengen al nuttig.

Het is ook handig om takjes gedroogde aromatische kruiden, zoals munt of ook eucalyptus, aan de muur te hangen. Of vul een kommetje met een paar eetlepels baking soda en druppel er 4 of 5 druppels van een etherische olie naar keuze in.

Afval

Afval

pxhere.com


Hoe voorzichtig je ook bent, bepaalde voedingsmiddelen in de keuken en bepaalde periodes van het jaar met hun hoge temperaturen maken het onmogelijk om nare geuren uit de vuilnisbak te vermijden. Zo kun je baking soda op de bodem strooien, of ook vellen krantenpapier met een paar druppels van een etherische olie naar keuze, die je dan in de biobak gooit wanneer ze vochtig worden van het vuil van de afval.

Maar je kunt ook autoluchtverfrissers gebruiken, en als die verdampt zijn, kun je ze "bijvullen" met etherische oliën.

Nog een keer de badkamer

Nog een keer de badkamer

world.openproductsfacts.org

Een andere noodmethode voor in de badkamer is een druppel zeep of wasverzachter in een flesje met water en een eetlepel baking soda te gieten en dit op de gordijnen bij het raam te sprenkelen.

Of je kunt een watje in een kommetje doen en er een heel klein beetje afwasmiddel/wasverzachter in laten vallen, zodat je het vrij lang door de hele kamer ruikt.

Kledingkasten en lades

Kledingkasten en lades

pxhere.com

Zeepjes werken niet alleen in schoenen, maar ook in gesloten ruimtes zoals kasten en laden: perfect om kleren en wasgoed een lekker geurtje te geven.

Advertisement

De oven

Citrusschillen voor de magnetron (maar ook voor de gewone oven): vul een kom met de schillen en voeg vervolgens een beetje water toe. Zet de magnetron 1 minuut aan (in een gewone oven duurt het langer, maar je kunt de kom erin zetten zodra je klaar bent met iets koken, zodat je de restwarmte kunt gebruiken): geen onaangename luchtjes!

De koelkast

De koelkast

pixabay.com

Als je oud brood over hebt, kun je dat op een bord in de koelkast leggen en het zal veel onaangename geuren absorberen. Er zijn er ook die het brood roosteren tot het verschroeid is, er kruimels van maken om eventueel in een stoffen zak te doen en in de koelkast te bewaren.

Advertisement

Voedselbakjes

Je kunt ze niet alleen wassen met citroen en azijn, maar ook eventuele geurtjes verwijderen door er krantenpapier in te leggen.

Wat zijn jouw favoriete trucs tegen onaangename geuren?

Advertisement