11 geweldige ideeën om bloemperken af te bakenen met elegante en creatieve borders

door Natasja

05 Mei 2022

11 geweldige ideeën om bloemperken af te bakenen met elegante en creatieve borders
Advertisement

Wanneer een gedeelte van de tuin is gereserveerd voor de teelt van een sierplant, misschien langs de lanen, dicht bij het huis of zelfs in het midden van het gazon of een verhard gedeelte, is er altijd de noodzaak om het te begrenzen: in feite worden bloemperken altijd omgeven door een soort border, en als deze niet bestaat uit een of andere soort plant, worden gewoonlijk speciale materialen gebruikt.

Naast de klassieke keuzes, d.w.z. bakstenen van verschillende samenstellingen of grote stenen die in een rij rond het bloembed worden geplaatst, kun je ook andere oplossingen gebruiken: niet alleen verschillende soorten hout en stenen (en verschillende manieren om ze te plaatsen), maar ook gerecycleerde voorwerpen. Kijk eens naar de ideeën hieronder.

Een materiaal dat voor DIY kan worden gebruikt zijn houten spoorbielzen. Dit zijn dikke, vierkante houten planken die misschien betere dagen hebben gekend, maar die kunnen worden opgeknapt. Je kunt ze ook online kopen. Je kunt ze gebruiken om een border van verschillende hoogte te maken, afhankelijk van je behoeften.

Advertisement

Dezelfde soort dikke balken kan verticaal worden geplaatst: als zoveel vierkante palen die in de grond worden geslagen. Ze zien er erg mooi uit wanneer een strook grind of andere stenen wordt gelaten tussen de border en andere delen van de tuin (of het nu gaat om gazon of bestraat terrein).

Door dunnere planken te gebruiken, zoals die van pallets, kan een dunnere border worden gecreëerd.

En wat vind je van creatief recyclen? Sommige mensen gebruiken oude keramische of porseleinen borden. Een uitstekend idee voor borden waarvan het servies niet meer compleet is of nog meer voor borden die misschien gebroken of gebarsten zijn.

Op een dergelijke manier, zijn er mensen die glazen flessen gebruiken.

PVC-buizen kunnen ook worden gebruikt als palen die in de grond worden geslagen om borders te creëren als miniatuurhekjes. En naast borders waar alle stukken naast elkaar zijn geplaatst, zou het mooi kunnen zijn om ze per twee te verdelen om een iets meer onbepaalde grens te creëren.

Advertisement

In plaats van gevlochten takken op houten palen, oude tuinslangen op metalen of PVC palen. Een geweldig idee voor recycling.

Er ook de ultramoderne, geometrische oplossingen die met beton kunnen worden bereikt zien er prachtig uit.

Advertisement

Als je massieve stenen balken kunt vinden, kunnen deze ook worden gestapeld: door slechts twee rijen te gebruiken alsof het grote bakstenen zijn, kan je een heel mooie border maken.

Ook kleine, platte platen kunnen in een paar rijen worden geplaatst.

Advertisement

IJzeren schanskorven kunnen worden gebruikt voor ronde keien in verhoogde perkenborders.

Ook de vorm die met deze borders wordt gecreëerd, kan ze interessanter maken.

Welke methode verkies je om perkenborders te maken?

Advertisement