Wil je stralende witte lakens? Probeer een huismiddeltje op basis van slechts twee ingrediënten

door Natasja

14 Mei 2022

Wil je stralende witte lakens? Probeer een huismiddeltje op basis van slechts twee ingrediënten
Advertisement

Witte lakens wekken vooral de indruk van frisheid en reinheid, en dat is misschien wel de reden waarom ze nog steeds tot de meest populaire lakens behoren in woningen en zelfs nog meer in hotels en soortgelijke voorzieningen. Er is iets heel bevredigends aan het opmaken van een bed dat wit en onberispelijk is met witte lakens, en niet te vergeten dat ze passen bij welk dekbed of deken je er ook op wilt gebruiken en bij de inrichting van de kamer.

Het enige probleem is dat ze, zoals alle huishoudlinnen van die kleur, onmiddellijk het geringste spoor van vuil vertonen. En tussen zweet, producten die je op de huid gebruikt, dode huid en meer, worden de lakens - met kussens en matrassen - elke nacht vuil, en de vlekken zijn altijd goed zichtbaar. Vaak en met bleekmiddel wassen is niet de beste oplossing: niet alleen is het schadelijk voor het milieu, maar het tast ook de stoffen aan en herstelt niet altijd de oorspronkelijke witheid van de lakens. Dus waarom geen zachtere en natuurlijke alternatieven proberen?

Advertisement
Pixabay

Pixabay


Wat nodig is, is het beroemdste paar bondgenoten bij huishoudelijke karweitjes: witte azijn (van wijn, appel, rijst of andere bronnen, maar over het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan gedistilleerde azijn, ook bekend als alcoholazijn) en baking soda.

Het belangrijkste is dat ze niet samen mogen worden gebruikt: wanneer de twee stoffen worden gemengd, verandert elk ervan door de chemische reactie zodanig dat je in feite iets krijgt dat sterk op water lijkt. De reactie tussen de twee is nuttig zolang de schuim duurt, juist omdat de moleculen bewegen en dus op een "mechanisch" niveau reinigen. Maar voor een effect als het gewenste in het geval van de te bleken lakens, is het niet erg nuttig. Apart gebruikt, werken ze echter heel goed.

Je hebt nodig het volgende nodig:

  • 60 gram baking soda
  • een glas alcoholazijn

    1. Laad de wasmachine met witte lakens (maar ook tafellakens, handdoeken en badjassen).
    2. Giet de baking soda in de trommel.
    3. Giet de azijn in het wasverzachtervakje van het bakje.
    4. Start de wascyclus die je gewoonlijk gebruikt voor beddengoed.

Het is heel eenvoudig en je hoeft de kleren niet voor te behandelen. Als je die stap echter ook wilt doen, kun je de lakens weken in heet water met waterstofperoxide, wat ook een uitstekende manier is om stoffen wit te maken.

Heb jij een favoriete methode om je lakens wit te maken?

Advertisement