Wil je weelderige, gezonde planten? Probeer biergist te gebruiken!

door Natasja

14 Juni 2022

Wil je weelderige, gezonde planten? Probeer biergist te gebruiken!
Advertisement

Biergist is niet alleen iets wat we in de keuken kunnen gebruiken voor zoete of hartige bereidingen. Het kan ook op andere manieren nuttig zijn, zoals bij de verzorging van planten. Het kan worden gebruikt als meststof voor zowel sierplanten als moestuinplanten, hoewel uit studies blijkt dat het bijzonder doeltreffend is bij de teelt van tomaten, komkommers en aardbeien.

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van biergist in de tuinverzorging is het feit dat het de wortelontwikkeling bevordert, maar ook gunstige effecten heeft op de algemene gezondheid van de plant. Lees verder voor meer informatie.

via corvallisadvocate.com

Advertisement
Creativo

Creativo

Om de gefermenteerde meststof te bereiden, heb je nodig:

  • Een houder van 12 liter (gieter is goed)
  • 30 gram gist - een pakje verse gist weegt gewoonlijk 25 gram, en is voldoende. Anders kun je 3 gram droge biergist gebruiken, de poedervorm (die inderdaad vaak wordt aanbevolen in deze bereidingen)
  • 230 gram suiker
  • water (je kunt ook regenwater opvangen of water van het koken van groenten gebruiken, als het geen zout bevat)

Meng gist en suiker en doe ze in de gieter, voeg vervolgens 100-150 ml warm water toe. Als je verse gist gebruikt, los het dan op in het water en giet het in de gieter, voeg dan de suiker toe. Voeg vervolgens ongeveer 9 liter heet water toe.

Deze bereiding moet een week op kamertemperatuur worden bewaard, zodat het kan gisten. Bij gebruik moet  je telkens 250 ml van de meststof verdunnen in 10 liter water.

Voor de ongefermenteerde meststof, daarentegen, heb je nodig:

  • 30 gram droge gist
  • 9 liter lauw water

Meng ze door elkaar en wacht een uur voor je het gebruikt.

Gebruik: beide moeten, na verdunning, bij voorkeur 's avonds op de grond rond de hals van de planten worden gegoten.

Wanneer deze meststof toedienen:

Het is raadzaam het te gebruiken wanneer de planten nog heel klein zijn, d.w.z. wanneer ze net zijn uitgelopen. De tweede keer is als de planten in bloei staan. Het is ook mogelijk een derde keer toe te dienen wanneer de vruchten verschijnen, voordat ze beginnen te rijpen. Het mag echter niet vaker dan drie keer worden toegediend.

Gist kan ook werken als een insecticide of fungicide

Los 30 gram gist op in een halve liter lauwe melk, bij voorkeur volle melk. Verdun deze bereiding vervolgens in 10 liter lauw water. Om het product bij het sproeien beter aan de bladeren te laten hechten, kun je een eetlepel zachte kaliumzeep (maar alleen als die zuiver is, zonder toevoeging van andere oliën of geurstoffen, dus als het tuinbouwzeep is) of twee druppels zachte afwasmiddel toevoegen.

Het is altijd de moeite waard om wat gist in huis te hebben!

Advertisement