Schimmel in het wasmachinebakje? Verwijder het met eenvoudige middelen

door Natasja

04 Mei 2022

Schimmel in het wasmachinebakje? Verwijder het met eenvoudige middelen
Advertisement

Een van de redenen waarom onaangename geuren aan kleren blijven hangen, zelfs nadat ze in de wasmachine zijn gewassen, is dat bepaalde onderdelen van het apparaat niet zijn schoongemaakt. Een van de plaatsen waar je niet altijd aan denkt om schoon te maken, maar waar vuil zich kan ophopen en vooral schimmel kan ontstaan, is het bakje waarin je wasmiddelen en wasverzachters giet.

Omdat je er steeds deze wasmiddelen in doet, die altijd een vettige aanslag achterlaten, en omdat het bakje niet zo lang met heet water wordt besproeid als de wasmachinetrommel, nemen deze resten toe en ontstaat er schimmel. Als je deze reiniging ook maar een paar weken overslaat, zul je onmiddellijk zwarte vlekken zien. Hoe kun je ze verwijderen? Er staan je verschillende methoden ter beschikking.

Advertisement
Creativo

Creativo

In de ernstigste gevallen moet het hele bakje eruit worden gehaald en laten weken in een teil of in wastafel/spoelbak waarin je ook wat ingrediënten hebt gegoten. Dan kun je afwisselend het volgende gebruiken:

  • Citroensap: pers er een uit en laat het bakje een paar uur erin weken.
  • Citroenzuur: los een paar eetlepels op.
  • Witte azijn: je hebt een glas of minder nodig.
  • Waterstofperoxide: dit is het meest doeltreffende middel tegen schimmel, omdat het de sporen beter verwijdert.

Na minstens een uur (liefst langer) in deze oplossingen te hebben geweekt, kun je het bakje afwassen met een spons of zachte doek en afwasmiddel of Marseillezeep, eventueel met toevoeging van een van de eerder gebruikte ingrediënten. In deze fase kan ook baking soda worden gebruikt, maar dit moet voorzichtig worden ingewreven omdat het licht schurend is en het plastic oppervlak van het bakje een beetje kan krassen. Deze stap wordt gebruikt om donkere vlekken te verwijderen, dus je zult een oude tandenborstel moeten gebruiken om alle spleten te bereiken.

Als het bakje daarentegen niet in een drastische toestand verkeert, maar alleen de gebruikelijke reiniging behoeft om de vorming van schimmel en vuil tegen te gaan, dan kun je direct overgaan tot de tweede, hierboven genoemde stap.

Spoel vervolgens alles goed af en vergeet vooral niet de sponzen, doeken of borstels die met de schimmel in aanraking zijn gekomen te reinigen en te ontsmetten: ook deze kunnen baat hebben bij waterstofperoxide of azijn en ook heet water.

Succes!

Advertisement