Koken in de tuin: 11 mooie ideeën voor buitenkeukenhoeken

door Natasja

04 Mei 2022

Koken in de tuin: 11 mooie ideeën voor buitenkeukenhoeken
Advertisement

Wie een grote tuin of een balkon heeft, zal zeker steeds meer tijd buiten doorbrengen naarmate het warmer wordt. Dit betekent dat er lunches en diners worden georganiseerd met vrienden en familie, en dat het meestal een heel gedoe is om het eten van de keuken naar de tafel te krijgen. Maar wat als er een keukentje was, of beter nog een volledig uitgeruste keuken, klaar om buiten het huis te worden gebruikt?

Het is zeker een toevoeging die de tuin, het balkon of het terras veel leefbaarder maakt, en afhankelijk van je smaak en de beschikbare ruimte kun je een aantal werkelijk fantastische opstellingen creëren. Bekijk hieronder enkele voorbeelden.

Advertisement

Een goedkoop project is het maken van een keukenhoek aan de achterkant van het huis. Zo ontstaat een lang werkblad met een fornuis (of beter nog een barbecue) en een spoelbak, of een echte oven. Als het aan de kant van de keuken zou worden geplaatst, zou het doorgeven van ingrediënten en keukengerei door het raam erg gemakkelijk zijn.

Advertisement

Ook op een terras kan een keukenhoek worden gecreëerd, met een werkblad als aanrecht dat tevens dienst doet als eettafel, met bijpassende krukjes.

Deze, verschillende soorten, keukens, kunnen het idee zijn om een, eventueel houten schutting te gebruiken voor een keukenhoek.

Er zijn genoeg ideeën met gerecyled hout zoals o.a. pallets: echte bars met buitenkeukens. Hoe meer ze gevuld zijn met details en apparaten, hoe meer ze moeten worden afgeschermd. De best uitgeruste keukens zijn dan ook vaak die onder luifels en goed overdekte priëlen worden gemaakt.

De opstellingen kunnen van velerlei aard zijn, afhankelijk van de gekozen materialen, stijl en kleuren. Hout speelt een belangrijke rol in de meeste van deze projecten. Het moet goed worden behandeld om bestand te zijn tegen weer en vocht, zelfs als het onder een afdak staat.

Advertisement

Baksteen en steen zijn ook erg populair, eventueel gecombineerd met houten elementen. En je hoeft niet per se een gigantische keuken te ontwerpen: zelfs een kleine maar goed ontworpen keuken zal de manier waarop je je tuin ervaart veranderen.

Moderne ontwerpen van beton zijn ook erg mooi: ze passen bij geplaveide gebieden of ook houten platforms.

Advertisement

En als je van rustieke oplossingen houdt, kun je veel inspiratie opdoen voor compacte en comfortabele hoekjes, eventueel ook met houten kistjes als wandkastjes!

Als je dan overschakelt op metselwerkoplossingen, creëer je een echt duurzame ruimte die kan worden uitgerust met inbouwapparatuur zoals in een normale keuken binnenshuis.

Advertisement

Maar misschien houd je meer van een spartaans idee, zoals het combineren van hout en metaal!

Het is ook goed om na te denken over de omlijsting van deze ruimtes: het type overkapping of pergola erboven draagt bij aan de uiteindelijke esthetiek!

Zou je buiten een keuken willen hebben?

Advertisement